Brentwood şehir evinden şehir merkezindeki adliye binasına kadar OJ Simpson destanı hayatımın bir parçasıydı

Brentwood'da iki cinayet mi? Haziran 1994'te bir Pazartesi öğleden sonra haber odasından lüks mahallede iki kişinin ölü bulunduğu haberinin süzülmesinden dolayı bunun alışılmadık bir durum olduğunu düşündüm; bunlardan biri de OJ Simpson'ın eski karısı Nicole Brown Simpson'dı. Diğer kurban ise arkadaşı Ron Goldman'dı.

OJ Simpson'ın çarşamba günü kanserden ölmesiyle birlikte, şehri kasıp kavuran destanın anıları, gazetem ve – Brentwood'da yaşadığım için – mahallem yeniden canlandı.

Cesetlerin bulunmasından dört gün sonra haber odasında, muhabirler ve editörler o zamanki Los Angeles Polis Komutanı'nı izlemek için bir televizyonun etrafında toplanmıştı. David J. Gascon, Simpson'ın tutuklanması için emir çıkarıldığını ancak hiçbir yerde bulunamadığını duyurdu. “Los Angeles Polis Departmanı şu anda aktif olarak Bay Simpson'ı arıyor” dedi. Haber odasından büyük bir “WHOOAAA…!” çığlığı yükseldi. Gascon'un bundan sonra söylediklerini bastırıyordu. Muhtemelen haber odasında tanık olduğum en dramatik andı.

Günüm oradan bulanıklaştı. Hikayeyi aktaran LA Times muhabirlerinden oluşan ekibin bir parçası olarak, Robert Kardashian'ın (Simpson'ın arkadaşı ve avukatı, çocukları büyüyünce gülünç derecede ünlü olacak) Simpson'ın yola çıkmadan önce geride bıraktığı mektubu okuduğu basın toplantısına gittim. Beyaz bir Ford Bronco'nun içindeki meşhur yolculuk. Bir intihar notu gibi okunuyordu ve O'da küçük bir gülen yüzle “Barış ve Sevgi, OJ” imzası vardı.

Brentwood'un bir gecede meraklı kalabalıklar için bir varış noktasına dönüşmesini anlattım. Nicole Simpson'ın son yemeğini yediği ve Goldman'ın garson olarak çalıştığı restoran Mezzaluna'yı topladılar. Sanki seyircilerin katılımıyla gerçekleşen bir cinayet gizemindeymiş gibi, Bundy Drive'daki şehir evinde dolaştılar. Komşular dehşete düşmüştü.

O kadar çok insan, Simpson'ın Kuzey Rockingham Bulvarı'ndaki malikanesinin önünden geçti ve şehir geçici olarak kapatıldı. Sunset Bulvarı'ndan caddenin girişindeki yerel olmayan araç trafiğine. Sokakta yürüdüğümü ve büyük bir evin önünde oturan bazı kızgın genç oğlanların bana mahalleyi terk etmem için bağırdıklarını hatırlıyorum. Çok kırılmıştım. Bu zengin aylaklar insanları sokaklardan atmaya çalışarak eğlenirken ben çalışıyordum.

Bu trajediye dair her şey hikaye haline geldi ve hepsini belgeledik. Nicole Simpson'ın kadın arkadaşlarının modaya uygun dar siyah elbiseler ve kokteyl partisi kıyafetlerine benzeyen takım elbiselerle göründüğü cenazesini haber yaptım. (Kaliforniya'nın şu anki Cumhuriyetçi Senato adayı Steve Garvey de oradaydı.) 1995'te bir emlakçıyla Nicole Simpson'ın evini gezdim ve bu güzel ama kötü şöhretli eve ne kadar az ilgi gösterildiğini yazdım.

Goldman benden bir blok ötede bir apartman dairesinde yaşıyordu. İyi arkadaşları daha da yakında yaşıyordu ve ben de birlikte yazdığım bir profil için onlarla röportaj yapmak üzere oraya yürüdüm. OJ'nin 1995'teki cinayet davası günlük haberimizin en önemli konusu olabilirdi ama yazılacak daha çok şey vardı. Duruşma salonuna girmek için gelenler, dışarıda hediyelik eşya satıcıları, adliyede ayakkabı boyacısı vardı.

Bir profil için OJ'nin önceki evliliğinden olan kızı Arnelle Simpson ile vakit geçirdim. 26 yaşında, Howard Üniversitesi mezunu, düşünceli ve samimiydi, babasından asla şüphe duymuyordu. Hapishanede çoğu gece onunla telefonda konuştu ve ona destek olmak için mahkemeye gitmek üzere gardırop stilisti olarak işini kesti.

Rodney King'in dayak davası ve 1992'deki ayaklanmalardaki karar hala taze ve acı verici bir anı olsa da, bu hikaye benim için ırktan çok daha fazlasını içeriyordu. OJ, hapiste oturan ve güzel sarışın eski karısını öldürmekle suçlanan Siyah bir adam olabilirdi ama aynı zamanda inanılmaz derecede ünlüydü, insanları büyüleyen ve şehrin en beyaz mahallelerinden birinde kolayca hareket eden bir futbol kahramanı ve sinema oyuncusuydu. Yıllar sonra, Johnnie Cochran'ın ölüm ilanını yazmak için araştırma yaparken, yetenekli avukatın, önemli delillerin ele alınmasında açıkça ırkçı polis memurlarının yer aldığını göstermesi beni çok şaşırttı. Bu konuyu davayı takip eden eski bir meslektaşımla konuştum ve o şöyle dedi: “Polisler ırkçı olabilir, Ve OJ de suçlu olabilir.”

Kararın okunduğu sabah, mahkeme salonunun dışındaki uzun koridorda, muhabirler ve diğer gözlemcilerle dolu bir halde duruyordum. Beklerken hepimizi bir gerilim kapladı. Duvara dayalı bir bankta, OJ'nin 25 yaşındaki oğlu Jason Simpson'un sessizce ağladığını gördüm. Sinirler, diye düşündüm. Kararın açıklanmasını el telsizlerinden dinledik. (O zamanlar cep telefonu olan kişi nadirdi.) Koridorun sonundaki biri ilk önce duydu ve jürinin kararını haykırdı. Kısa süre sonra kapılar açıldı ve şimdi gelen, Ron'un kız kardeşi Kim Goldman'dı, dışarı çıkmasını hıçkırarak izledim.

Los Angeles Times o sabah bir Ekstra baskı yayınladı.

Perşembe günü ölüm haberi geldiğinde, bir kaynak bana mesaj atarak 20'li yaşlarındaki bir meslektaşıyla OJ hakkında konuştuğunu ve “Kim olduğu hakkında neredeyse hiçbir fikri yoktu. YÜKSEK SESLE GÜLMEK.” Evet, gerçekten LOL.