Çelişkili Tutum Nedir ?

Yamci

Global Mod
Global Mod
Çelişkili Tutum Nedir?

Çelişkili tutum, bireylerin bir nesne, insan veya duruma karşı sahip olduğu duygusal, düşünsel veya davranışsal eğilimlerin birbirleriyle çelişmesi durumunu ifade eder. Psikolojide bu kavram, genellikle "çelişkili tutumlar" veya "tutum çatışması" olarak adlandırılır ve bireylerin bir durumla ilgili hem olumlu hem de olumsuz hisler taşıdıkları durumları tanımlar. Çelişkili tutumlar, bireylerin tutumlarını ve davranışlarını anlamada önemli bir rol oynar ve bireylerin içsel çatışmalarını çözme biçimlerini etkiler.

Çelişkili Tutumların Psikolojik Temelleri

Çelişkili tutumlar genellikle bireylerin tutumlarının temel bileşenlerinden kaynaklanır. Bu bileşenler genellikle bilişsel, duygusal ve davranışsal unsurları içerir. Bilişsel bileşen, bir nesne hakkında sahip olunan bilgi ve inançları ifade ederken, duygusal bileşen, nesneye karşı duyulan duyguları ve hisleri yansıtır. Davranışsal bileşen ise, bireylerin nesneye karşı sergilediği davranışları kapsar. Bu bileşenlerin birbirleriyle çelişmesi, çelişkili tutumların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Çelişkili tutumların psikolojik temellerini anlamak için Leon Festinger’ın "Bilişsel Uyumsuzluk Teorisi" önemli bir çerçeve sunar. Festinger’a göre, insanlar arasında çelişkili bilişsel inançlar veya tutumlar olduğunda, bu durum bir rahatsızlık yaratır ve bireyler bu rahatsızlıktan kurtulmak için çeşitli stratejiler geliştirebilirler. Bu stratejiler arasında tutum değişikliği, bilişsel yeniden yapılandırma veya tutumlar arasında uyum sağlama yer alabilir.

Çelişkili Tutumların Örnekleri

Çelişkili tutumların günlük yaşamda birçok örneği bulunabilir. Örneğin, bir kişi sağlıklı yaşam biçimleri hakkında bilgi sahibi olabilir ve bu konuda güçlü bir tutum geliştirebilir, ancak aynı zamanda sağlıksız besinlere karşı da bir çekim duyabilir. Bu durum, kişinin hem sağlıklı yaşamı teşvik eden hem de sağlıksız yiyeceklere yönelmesini açıklayan çelişkili tutumları yansıtır.

Bir diğer örnek, çevre bilinci yüksek olan bireylerin, çevre dostu ürünleri tercih ederken aynı zamanda çevreye zarar veren alışkanlıklar sürdürüyor olmalarıdır. Bu çelişkili tutumlar, bireylerin çevre dostu davranışları teşvik eden inançlarına rağmen günlük yaşamda çevreye zarar verebilecek davranışlar sergilemeleri ile ortaya çıkar.

Çelişkili Tutumların Etkileri

Çelişkili tutumlar, bireylerin psikolojik sağlığı üzerinde çeşitli etkiler yaratabilir. Bu tür tutumlar, içsel bir çatışma ve rahatsızlık hissine neden olabilir, bu da stres, kaygı veya suçluluk duygularına yol açabilir. Bu durum, bireylerin yaşam kalitesini ve genel iyilik halleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Çelişkili tutumlar, bireylerin karar alma süreçlerini de etkileyebilir. Bireyler, çelişkili tutumlar nedeniyle karar almakta zorluk çekebilirler çünkü iki zıt eğilim arasında seçim yaparken içsel bir çatışma yaşarlar. Bu durum, karar verme sürecinde belirsizlik ve kararsızlık yaratabilir.

Çelişkili Tutumlarla Başa Çıkma Stratejileri

Çelişkili tutumlarla başa çıkmak için bireyler çeşitli stratejiler geliştirebilirler. Bu stratejiler genellikle içsel tutum çatışmalarını azaltmayı veya ortadan kaldırmayı amaçlar. İşte bazı başa çıkma stratejileri:

1. Tutum Değişikliği: Bireyler, çelişkili tutumların birini veya her ikisini değiştirmeyi tercih edebilirler. Bu, bir tutumun yeniden değerlendirilmesi ve bu tutuma yönelik inançların gözden geçirilmesi anlamına gelebilir.

2. Bilişsel Yeniden Yapılandırma: Çelişkili tutumlar arasında bir uyum sağlamak için bireyler, bu tutumları destekleyen yeni bilişsel çerçeveler geliştirebilirler. Bu süreç, çelişkili tutumların bir bütün olarak nasıl daha uyumlu hale getirilebileceğini araştırmayı içerir.

3. Davranışsal Değişiklikler: Çelişkili tutumların yarattığı rahatsızlıktan kaçınmak için bireyler, tutumlarını destekleyen davranışlar sergilemeye başlayabilirler. Bu, bir tutumun davranışsal yönünü güçlendirmeyi içerebilir.

4. Duygusal Yönetim: Bireyler, çelişkili tutumların yarattığı duygusal rahatsızlığı yönetmek için çeşitli duygusal başa çıkma stratejileri geliştirebilirler. Bu stratejiler arasında stres yönetimi, rahatlama teknikleri ve duygusal farkındalık yer alabilir.

Çelişkili Tutumların Sosyal ve Kültürel Boyutları

Çelişkili tutumlar sadece bireysel düzeyde değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel bağlamda da önemli bir rol oynar. Sosyal normlar, kültürel değerler ve grup dinamikleri, bireylerin tutumlarının şekillenmesinde etkili olabilir ve çelişkili tutumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin, bir birey toplumun belirli bir normunu içselleştirmiş olabilir, ancak aynı zamanda kişisel değerleri bu normlarla çelişiyor olabilir. Bu tür durumlar, bireylerin sosyal ilişkilerini ve toplumsal aidiyet duygularını etkileyebilir.

Sonuç

Çelişkili tutumlar, bireylerin hem olumlu hem de olumsuz duygulara sahip olduğu ve bu durumun içsel bir çatışma yarattığı durumları ifade eder. Bu tutumlar, bireylerin psikolojik sağlığı, karar alma süreçleri ve sosyal ilişkileri üzerinde çeşitli etkiler yaratabilir. Çelişkili tutumlarla başa çıkmak için bireyler çeşitli stratejiler geliştirebilirler ve bu stratejiler, tutumlar arasında uyum sağlama, duygusal yönetim ve davranışsal değişiklikleri içerebilir. Sosyal ve kültürel bağlamda da önemli bir rol oynayan çelişkili tutumlar, bireylerin toplumsal normlar ve kültürel değerlerle olan ilişkilerini de etkileyebilir.