Char Dham Yatra, kar ve yağmur nedeniyle Kedarnath, Hemkund Sahib’de kısa bir süre durdu

Ferhat

New member
Uttar Pradesh’teki Kedarnath ve Hemkund Sahib’de taze kar, bölge yetkililerini Çarşamba günü yatrayı geçici olarak durdurmaya zorlarken, gök gürültülü fırtınaların eşlik ettiği şiddetli sağanak sıcaklıkların düşmesine neden oldu ve eyaletteki normal hayatı bozdu.

Kedarnath’taki Char Dham Yatra, Çarşamba günü Gaurikund bölgesindeki şiddetli yağmurlar ve Kedarnath Shrine’daki kar nedeniyle kısa bir süre durduruldu. (arşiv fotoğrafı)

Rudraprayag bölgesindeki Kedarnath’ta hacılar sabahın erken saatlerinde şiddetli yağmur ve dolu ile karşı karşıya kaldılar ve öğlen saatlerinde Kedarnath tapınağındaki taze kar yağışı, Yatra rotasına çoktan girmiş olan insanları rahatsız etti.

SDRF medya sorumlusu Lalita Negi, “Kedarnath-Yatra güzergahında konuşlanmış Devlet Afet Müdahale Gücü (SDRF) ekibi, şiddetli yağmur ve kar nedeniyle güçlüklerle karşılaşan hacı adaylarına yardım etti.”

Bu arada, Chamoli semtindeki Hemkund Sahib türbesine yeni kar yağışı, yatranın geçici olarak askıya alınmasına neden oldu.

Chamoli Bölgesindeki Bayındırlık İşleri Departmanı Baş Mühendisi Surendra Patwal şunları söyledi: “Yatra, Hemkund Sahib’de tapınak alanının yakınına düşen taze kar nedeniyle kısa bir süre için durduruldu, Govind Ghat yakınlarındaki alçak bölgelerde ise aralıklı olarak kar yağışı bildirildi. ”

Hindistan Ordusu personeli ile birlikte 20 kişiden oluşan PWD departmanından bir ekip karı temizlemek için konuşlandırıldı ve kar temizlenir temizlenmez yatra yeniden başladı.

Chamoli bölgesindeki bölge afet yönetimi dairesinden bir yetkili olan NK Joshi şunları söyledi: “Hacıların çoğu sabahın erken saatlerinde Ghangria’dan yatraya bindi. Hemkund Sahib Mabedi’nde konaklama anlaşması olmadığı için hacılar taze kar başlamadan önce bir geceleme için Ghangaria’ya döndüler ve bu nedenle hiçbir hacı taze karda mahsur kalmadı.”

Mussoorie’de şiddetli yağmurlar şehri kasıp kavurarak Mall Road ve diğer bağlantı yollarında su basmasına neden olarak hem yerel halk hem de turistler için büyük rahatsızlık yarattı.

Şehir sakinleri, Mall Road’daki su basmasından devam eden inşaatı sorumlu tuttu ve şehrin kötü çalışmasından sponsoru sorumlu tuttu.

Kulri Bazaar sakinlerinden 65 yaşındaki Hukum Singh Rawat, “Hayatım boyunca Mussoorie’de yaşadım ve Mall Road’un hatalı bir drenaj sistemi nedeniyle bu kadar su bastığını ilk kez görüyorum” dedi.

Noida’dan bir turist olan Devendra Singh, “Mall Road’daki su, özellikle çocuklar için büyük rahatsızlık yarattı” dedi.

Dehradun Özürlüler Departmanında kıdemli mühendis olan Rajendra Pal, “Yol çalışmaları şiddetli yağışlar nedeniyle aksıyor, ancak çalışmaları Haziran ayında tamamlamak amacıyla fazla mesai yapıyoruz” dedi.

Bu sırada şiddetli yağışlar nedeniyle Kempty Fall’da su seviyesi hızla yükselirken, kayalar havuza doğru fırlayınca turistler kısa bir süre havuza girmekten uzak kaldı.

Kempty Emniyet Müdürü Amit Sharma, “Kempty Şelaleleri’nde şiddetli yağmurun tetiklediği şiddetli bir su fışkırması, havuz alanına kayaların düşmesine neden oldu. Ek polis güçleri konuşlandırarak durumu yakından izliyoruz.”

Uttarkashi’de, Janki Chatti yakınlarındaki Yamunotri Otoyolu üzerindeki Dabarkot’ta toprak kayması ve düşen kaya parçası nedeniyle trafik durdurulurken, Gangotri Otoyolu üzerindeki Bandarkot’ta heyelan enkazı nedeniyle kapatılan yol öğle saatlerinde yeniden açıldı.

Uttarkashi Bölgesi Afet Yönetim Bürosu yetkilisi Devendra Patwal şunları söyledi: “Bandarkot’ta yol yeniden açıldı, Dabarkot’ta ise çalışma durduruldu ve kayaların sürekli düşmesi nedeniyle trafik durduruldu.”