Editör yazısı: Seçmenlere Los Angeles County'nin bozuk hükümetini düzeltme şansı verin

Los Angeles İlçe Denetim Kurulu'nun, personele yönetim yapısını, şeffaflığı, temsili ve etiği iyileştirmenin yollarını incelemeleri ve önerilerde bulunmaları talimatını vermesinin üzerinden bir buçuk yıl geçti.

Rapor henüz yayınlanmadı. Aslında çalışma henüz başlamadı ve bir müteahhit seçilmedi. Çalışmayı yürütmek için resmi teklif talebi henüz yayınlanmadı.

Bu çileden çıkarıcı ağır tempo ve akıl almaz süreç, Denetçiler Lindsey Horvath ve Janice Hahn'ın 5 Kasım'da ilçe yönetimini elden geçirmek için oylama yapılması yönündeki önergesini destekleyen A Ekini oluşturuyor.

Bu arada, sayısız başarısızlık ve verimsizlik asla gün yüzüne çıkmıyor, çünkü ilçe yönetimleri demokrasinin olmazsa olmazı olan en temel denge ve denetim mekanizmalarından bile yoksun.

Denetçiler, kendi direktiflerini uygulayan ve sonra kendi denetimlerini sağlıyormuş gibi görünen kolektif bir yöneticidir. Sanki bir eyalet vali olmadan işletiliyormuş gibi – ve LA County'nin çoğu eyaletten daha fazla nüfusu ve daha büyük bir bütçesi var. Kongre, Amerikan Devrimi'nden yaklaşık on yıl sonra bu şekilde – bir baş yönetici olmadan – işledi, ancak o kadar kötü işledi ki ulus, üç ayrı şubesi olan Anayasa'yı kabul etti.

Horvath-Hahn önergesi de benzer bir çözüm öneriyor; ancak Los Angeles İlçesi'nin 1912'de mevcut tüzüğünü kabul etmesinin üzerinden bir asırdan fazla zaman geçti; o zamanlar burada insanlardan çok inek yaşıyordu ve kadınlar henüz oy kullanamıyordu.

Önerinin öne çıkan maddeleri daha büyük, dokuz üyeli bir kurul, yani daha küçük ve daha yönetilebilir bölgeler ve bağımsız olarak seçilen bir ilçe yöneticisi. Aynı derecede önemli olan, hükümet suistimalini araştıracak yeni bir etik kurulu, ilçe yönetimini uygulayacak ve periyodik olarak güncelleyecek bir bütçe ve yönetim birimi ve paneller. Bunların hepsi iyi fikirler ve hepsi The Times'ın editör kurulunun onlarca yıldır desteklediği şeyler.

Yenilenen hükümetten vergi mükelleflerine ek maliyet çıkmamasını garanti eden bir hüküm olacak. Bu nasıl mümkün olabilir? İlçenin bütçesi yaklaşık 46 milyar dolar, on yıl öncesine göre neredeyse iki katı. Yeterli para var.

Horvath, kurulun en yeni üyesi ve bu önerge, ilçe işlevsizliğine olan öfkesini vurguluyor. Sabırsızlığı için Tanrı'ya şükür.

Ancak, Kongre, Los Angeles Şehir Meclisi ve ondan önce bir şehir yönetimi reform komisyonu gibi bir kariyerin ardından yakın zamanda üçüncü ve son döneme seçilen Hahn'ın da ona katılması dikkat çekicidir. Hahn'ın LA İlçe hükümetindeki kökleri o kadar derindir ki İdare Salonu babasının adını taşır. İlçenin sistemsel başarısızlıklarını yakından gözlemlemiştir.

Ama sonra, her yönetim kurulu üyesi de öyle yaptı. Kongre'de görev yapmış ve Kabine üyesi olan Hilda Solis, Hahn'ın yönetim kurulu genişlemesi hakkında bir rapor almak için 2023 çabasına katıldı. Çocuk ve aile hizmetleri organizasyonunun eski lideri ve daha sonra eyalet meclisi üyesi olan Holly Mitchell, 18 ay önce Horvath ile reform topunu yuvarlamaya başladı. Son bir dönem için yeni seçilen Kathryn Barger, neredeyse otuz yıl boyunca selefi için çalışarak ilçedeki en uzun görev süresine sahip.

Ancak kuruldaki tüm uzmanlık, evsizlik, kamu güvenliği, ekonomik kalkınma, çocuk refahı ve ilçenin diğer birçok sorumluluğu konusunda çok az ilerleme sağladı. Ülkenin en büyük, en zengin ilçesi olmasına rağmen sürekli olarak düşük performans gösteriyor.

Hükümet yapısı tek engel değil, ancak önemli bir engel, çünkü il liderlerini acı verici ama gerekli incelemelerden koruyor.

Seçmenler, hükümetin daha fazlasına sahip olarak daha iyi olmayacağı inancıyla onlarca yıl önce yönetim kurulu genişlemesini reddetti. Ancak buradaki mesele daha fazla hükümete sahip olmak değil; daha fazla etkili devlet.

Horvath ve Hahn, revizyonlarını başlatmakta haklılar ve kurulun geri kalanı da onlara katılmakta haklı. Ayrıntılar önemli ve cevaplanmamış birçok soru var, ancak kurul ve ilçe personelinin nihai oy pusulası dilini onaylamak için yaklaşık bir ayı var ve seçmenlerin tartmadan önce üç ayı daha olacak.

Şimdiki görev, süreci harekete geçirmektir; daha kısa, daha hızlı bir süreç, yani çoktan ölümüne incelenmiş bir sorunu incelemek için bir müteahhit henüz seçilememiş olan süreç değil.