Görüş: Genel cerrahın uyarısından sonra kutsal şarabı yeniden düşünün

Şarabı neşenin, kutsallığın sembolü ve sıradanlığı yüceltmenin bir aracı olarak görerek büyüdüm. Haftalık olarak Kiduş (bir şarap kadehi üzerinde söylenen bir kutsama) Şabat'tan Purim, Fısıh ve Simchat Tora gibi bayramlara kadar Yahudilikte şarap kutsal bir yer kaplar.

Ama bu ay, genel cerrahın danışma Alkolün kanserle bağlantısı beni sarstı. Bana çok sevilen geleneklerin bile yüzleşmemiz gereken riskler taşıdığını hatırlattı.

Tavsiye, alkol tüketiminin, eşit orta miktarlarda, göğüs, karaciğer ve özofagus kanseri dahil olmak üzere birçok kanserle bağlantılıdır. Yıllarca alkolün yalnızca aşırısının zararlı olduğu anlatısı vardı. Şimdi bize ılımlı tüketimde bile ciddi risk olabileceği söylendi. Dört çocuk babası ve şarap ve sert içkilerle kutlama yapan bir topluluğun üyesi olarak bu uyarıyı göz ardı edemem.

Alkolün Yahudilikte rolü her zaman farklı olmuştur. İslam gibi bunu yasaklayan bazı dinlerin aksine, Yahudi geleneği kucaklar neşeyi, bağlantıyı ve maneviyatı teşvik etmenin bir yolu olarak. Talmud öğretir“Şarap olmadan neşe olmaz” ve mistik Zohar öneriyor o şarap gizli gerçekleri ortaya çıkarabilir.

Sevincin her şeyden önemli olduğu Chabad Hasidim için alkol, adı geçen toplumsal toplantılarda sıklıkla rol oynuyordu. farbrengenler. Tehlikelerinin farkında olan hareketin lideri Rebbe, açıkça yasakladı 1962'de aşırı içki içme.

Ancak kutsal bağlamlarda ılımlı alkolün benimsenmesi bile bilim adamlarının şu anda buldukları ışığında incelemeyi gerektiriyor. Kanser niyeti umursamaz. Kiddush sırasında Şabat'ı kutsamak için kaldırılan bir kadeh şarap, barda yetiştirilen şarapla aynı riskleri taşır. Ve Tevrat'ta iken komutlar Sağlığımızı korumamız için ne gerekiyorsa yapsak da, geleneklere karşı çıkılamaz bir hal aldığında bunu gözden kaçırmak kolaydır.

Yahudi topluluklarındaki ayık insanlar kesinlikle alkol tüketiminin üstesinden gelmenin yollarını bulmuşlardır ve geri kalanımız onların liderliğine güvenebilir. Yahudi kanunları, Kiddush ve Fısıh sederindeki dört fincan gibi ritüellerde şarap yerine üzüm suyunun kullanılmasına açıkça izin veriyor. Üzüm suyu kullanmak, alkolün sağlık riskleri olmadan kutsallığı korur.

Hıristiyan topluluklar, Mesih'in kanını temsil eden Komünyon şarabı konusunda da benzer endişelerle karşı karşıyadır. Birçok Protestan kilisesi üzüm suyu ikram et Şarap yerine sağlık risklerine değinmek ve herhangi bir nedenle alkolden kaçınan insanlara yer vermek.

Genel Cerrah Ofisi'nin son tavsiyesi gibi tavsiyeler yardımcı oldu sigara içme oranlarını düşürün 1965'te %42'den bugün %12'nin altına. Her ne kadar az yağlı diyetlerle ilgili geçmişteki tavsiyeler hafife alınmış Şekerin ve rafine karbonhidratların tehlikeleri ve erken Kovid-19 maskesi rehberlik Her vakada asemptomatik bulaşmayı ele almakta başarısız olundu, daha fazla veri gün ışığına çıktıkça rehberlik de iyileşti; tıpkı hükümetin alkol tüketimine ilişkin yönlendirmelerinin artık iyileşmesi gibi. Böyle bir evrim, bilimin başarısızlıklarını değil, başarılarını gösterir.

Ölçülü içki içmenin güvenli olduğu düşünülse bile gerçekte her zaman ölçülü veya güvenli kalmaz. Katılımcıların melodiler söylediği, içki içerken hikayeler ve içgörüler paylaştığı ruhani toplantılar gördüm. İlham almak için birkaç küçük kadeh kaldırmakla başlayan şey, bazıları için sağlıksız kalıplara yol açabilir. Çoğu insan dikkatli olsa da, Chabad topluluğum ve genel olarak toplum, alkolü endişe verici şekillerde normalleştirmeye devam ediyor ve bu normalleşmenin sorgulanmasına çok az yer bırakıyor. Genel cerrahın raporu, dindar insanlara, insan bilgisinin genişlemesi yeni bir ışık tutarken geleneğin perdesinin arkasına saklanmamamız gerektiğini hatırlatıyor.

Bir baba olarak bunu son derece kişisel buluyorum. Bir bardak şarabı kaldırdığımda Kiduş Çocuklarımın önünde zararlı bir şeyi normalleştiriyor muyum? Risklerini azaltırken ritüellerimizin kutsallığına da bağlı kalmalıyız.

Yahudilik her zaman bu dengeyi benimsemiştir. Talmud uyarıyor sarhoşluğa karşı ve Maimonides öğretir gerçek mutluluğun aşırı hoşgörüden değil, bilgelik ve dengeden kaynaklandığına inanıyorum.

Belki de konuşmayı genişletmenin zamanı gelmiştir. Peki ya yaparsak Kiduş üzüm suyu gibi alkolsüz seçeneklerle daha sık mı? Ya kadeh kaldırsak?L'chaim” Kokteyller yerine kokteyller mi?

Yahudilik eski ve gelişen bir inançtır ve bu dayanıklılığın anahtarlarından biri, değerlerimize sıkı sıkıya bağlı kalarak, geleneksel uygulamaları modern gerçekleri yansıtacak şekilde uyarlama isteği olmuştur. Örneğin evlilik hukukunda hahamlar koruyucu bir yaklaşım geliştirdiler. evlilik öncesi anlaşmalar böylece bir kadın, eğer ilk kocası boşanmayı engellemek isterse yeniden evlenemeyecek duruma gelemezdi. Benzer şekilde şarabın ve alkolün kutsallığı da asla yaşamın kutsallığına gölge düşürmemelidir.

İtiraf etmeliyim ki, Hasidik Yahudiliğe yönelik eleştirisi kısmen alkole olan bağımlılığından kaynaklanan merhum babamı düşündüğümde içimde bir haklılık duygusu taşıyorum. Şu tarihte: farbrengenlervotkadan kaçındı ve onaylamaması özellikle küçüklerin erişip içtiği durumlarda güçlüydü. Onun meydan okuması, kutsallığın hiçbir zaman sağlığın veya hakikatin pahasına gelemeyeceği inancını onurlandırmak için bana bir tohum ekti.

Bardağın yarısı dolu olabilir ama onun anlamına karar verme yetkisi tamamen bize aittir. Akıllıca seçelim.

Eli Federman sıklıkla din ve toplumun kesişimi üzerine yazıyor. X: @EliFederman