Görüş: Güney Kore'nin demokrasisini kurtarmak için ABD'den daha güçlü bir tepkiye ihtiyacı var

Kore Cumhuriyeti'nin liberal demokrasi ve kapitalizmin küresel bir işaretçisi olarak yükselişi, ABD ile olan güçlü ittifakı üzerine inşa edilmiştir. Şimdi bu örnek demokrasi onlarca yıldır en önemli zorlukla karşı karşıya. Başkan Yoon Suk Yeol'un son zamanlarda sıkıyönetim ilan etme konusundaki başarısız girişiminin, Güney Kore hükümetinin çökmesi ve Kuzey Kore ile siyasi amaçlı bir çatışma riski taşıyan büyük bir krizin sadece başlangıcı olduğu gün geçtikçe daha açık hale geliyor.

ABD, Güney Kore'nin demokratik gerilemesini açıkça kınayarak, kendi kendini düzeltmeye yönelik anayasal mekanizmalarını destekleyerek ve müttefikinin iç krizinin ortasında bölgesel güvenliği güçlendirerek kararlı bir şekilde hareket etmelidir.

Durum gün geçtikçe daha da istikrarsızlaştı.

Yoon'un 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanını hızla bozduktan sonra Ulusal Meclis, suçlamak için harekete geçti Cumartesi günü başkan. Yoon, görev süresinin geri kalanını iktidar partisi Halkın Gücü Partisi üyelerine devredeceğini açıklayarak yanıt verdi. Bu, parti üyelerinin çekimser kalmasına yol açarak, üstün çoğunluk gerektiren azil oylamasını sonuçsuz bıraktı.

Sonrasında iktidar partisinin lideri Han Dong-hoon ve Başbakan Han Duck-soo niyetlerini açıkladılar Bir siyasetçinin “ikinci darbe” olarak nitelendirdiği ve hukuk uzmanlarının anayasaya aykırı olduğunu söylediği bu hamleyi yönetimi ortaklaşa devralmak.

Politikacılar azil sürecini canlandırmak için çalışırken, muhalefet partisinin bir üyesi, sıkıyönetim ilan edilmeden kısa bir süre önce, Yoon'un savunma bakanı Kim Yong-hyun'un, askeri çatışmayı kışkırtmak ve meşrulaştırmak amacıyla Kuzey Kore'nin balon fırlatma alanlarına saldırı emri verdiğini iddia etti. sıkıyönetim uygulanması. Ulusal Meclis üyesi güvenilir bir askeri kaynaktan gelen bir ipucunu aktardı. Ancak Genelkurmay Başkanı, NK News internet sitesine yaptığı açıklamada, Kim'in bir saldırı planladığını yalanladı. Kim geçen hafta savunma bakanlığından istifa etti ve bu hafta görevi kötüye kullanma iddiaları nedeniyle tutuklandı.

Sıkıyönetim emrinden sonraki 24 saat içinde ABD, “Kore halkına” ve iki ulusun “demokrasi ve hukukun üstünlüğünün ortak ilkelerine dayanan” ittifakına desteğini yeniden teyit ederek karşılık verdi. Şimdi durum çok daha açık olmalı: Dışişleri Bakanlığı, Yoon'un haksız eylemlerini kınayan net bir resmi açıklama yayınlamalı. ABD'nin önderlik ettiği birleşik bir uluslararası ses, antidemokratik hamlelere karşı koymada çoğu zaman hayati önem taşıyor.

Örneğin Peru'nun 2022 siyasi krizi sırasında ABD, büyükelçilik, Dışişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla güçlü kamuoyu açıklamaları yaptı. “Anayasa dışı” eylemlerin reddedilmesi Ve demokratik reformları savunmak. Bu baskı, Başkan Pedro Castillo'nun görevden alınmasına katkıda bulundu ve halefi Dina Boluarte'yi muhalefet güçleriyle ilişki kurmaya ve reformlara öncelik vermeye teşvik etti. Benzer şekilde Güney Kore'de Yoon'un beceriksiz ve mantıksız liderliğine karşı yaygın protestolar yaşandı. ABD, Yoon'u ve Güney Kore'nin tüm liderlerini halkın iradesine saygı duymaya ve ülkenin anayasal çerçevesini korumaya çağırmalı.

Aynı zamanda, Güney Kore'nin ABD dahil demokratik müttefikleri, siyasi sığınma taleplerinde veya krizle bağlantılı kaçma girişimlerinde işbirliği yapmamalı. Adaletin sağlanması için sıkıyönetim ilanına katılan herkesin demokratik ve anayasal prosedürler yoluyla hesap verme sorumluluğuyla yüzleşmesi gerekiyor. Tarihsel olarak, Güney Kore siyasi krizleri kendi kendini düzelterek aşmıştır. demokratik dayanıklılık. Monarşi döneminde yabancı istilalara direnmekten demokrasi yanlısı hareketleri savunmaya ve 2017'de skandallarla dolu Başkan Park Geun-hye'yi görevden almaya kadar uyanık vatandaşlar politikacıları sorumlu tuttu ve ülkenin siyasi sistemini güçlendirdi. Güney Kore'nin güçlü sivil toplumu ABD ve diğer müttefikler tarafından onurlandırılmalı ve kabul edilmelidir.

Diplomatik önlemlerin ötesinde ABD, Güney Kore'deki siyasi krizin yarattığı potansiyel güvenlik boşluğunun ortasında bölgesel istikrarı sağlamak için Doğu Asya'daki askeri alarm seviyelerini yükseltmeli. Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı gibi kilit savunma kurumları, sıkıyönetim krizinin yol açtığı soruşturmalar, istifalar ve siyasi kaos nedeniyle operasyonel zorluklarla karşı karşıya. Bu güvenlik açıkları, Kuzey Kore veya diğer düşmanlar tarafından askeri provokasyonlar veya istihbarat operasyonları yoluyla istismar edilebilir.

Güney Kore, dünya çapında liberal demokrasinin önemli bir ön cephe savunucusu ve Doğu Asya'daki otoriter rejimlere karşı bir tampondur. Aynı zamanda hayati bir rol oynuyor Amerika'nın tedarik zincirlerinde, özellikle yarı iletkenler için. Bölgesel istikrarın korunması sadece Güney Kore için değil aynı zamanda ABD'nin ulusal çıkarları açısından da hayati önem taşıyor.

Bu sıradan bir siyasi kriz değil. Yoon'un eylemleri nedeniyle Güney Kore artık otokrasi ve Kuzey Kore ile çatışma riskleriyle birlikte siyasi sistemine yönelik ciddi bir tehditle karşı karşıyadır. Bu sadece bir siyasi dayanıklılık sınavı değil, aynı zamanda demokrasinin hayatta kalması için bir mücadeledir. ABD, güçlü bir şekilde konuşarak müttefikinin uçurumun eşiğinden çıkmasına yardım edebilir. Bu kriz, ABD liderliğinin belirleyici bir sınavıdır ve Amerika'nın hâlâ küresel olarak demokrasiyi savunup savunmadığının sinyalini vermektedir.

Will Daewook Kwon ve Jaemin Park, Harvard Kennedy Okulu'nun arkadaşlarıdır. Kwon, Kore Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı'nda istihbarat analisti olarak görev yaptı. Park, Güney Kore'de diplomatik işlerde çalıştı.