Görüş: Yapay zeka yakında hissetme kapasitesini kazanabilir. Nasıl hazırlanmalıyız?

İster telefonlarımızdaki sanal asistanlar, ister müşteri hizmetleri sağlayan chatbotlar olsun bankalar Ve giyim mağazalarıveya ChatGPT ve Claude gibi iş yüklerini biraz hafifleten araçlar sayesinde yapay zeka hızla günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Robotlarımızın makinelerden başka bir şey olmadığını, kendiliğinden veya özgün bir düşünceleri olmadığını ve kesinlikle hiçbir duyguları olmadığını varsayma eğilimindeyiz. Aksini hayal etmek neredeyse gülünç görünüyor. Ancak son zamanlarda yapay zeka uzmanlarının bizden yapmamızı istediği şey tam olarak bu.

Yapay zekânın duyarlılığını veya hissetme kapasitesini ve refahını keşfetmeye kendini adamış, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Eleos AI, bir rapor yayınladı. rapor Ekim ayında NYU Zihin, Etik ve Politika Merkezi ile ortaklaşa “Yapay Zeka Refahını Ciddiye Alma” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. İçinde, yapay zekanın duyarlılığa ulaşmasının çok da uzak olmayan bir gelecekte, yaklaşık on yıl sonra gerçekleşebilecek bir şey olduğunu iddia ediyorlar. Bu nedenle, bu varlıkların refahı hakkında ciddi şekilde düşünmeye başlamamızın ahlaki bir zorunluluk olduğunu savunuyorlar.

Onlara katılıyorum. Rapordan bana göre, bir kaya veya nehirden farklı olarak yapay zeka sistemleri, yakında içlerindeki bilinci daha muhtemel kılan algı, dikkat, öğrenme, hafıza ve planlama gibi kapasitelere sahip olacak belirli özelliklere sahip olacak.

Bununla birlikte ben de anlıyorum şüphecilik. Herhangi bir organik olmayan varlığın kendi öznel deneyimine sahip olduğu fikri birçok kişi için gülünçtür çünkü bilincin karbon bazlı varlıklara özel olduğu düşünülür. Ancak raporun yazarlarının da işaret ettiği gibi bu, kanıtlanabilir bir gerçekten çok bir inançtır; yalnızca bir çeşit bilinç teorisidir. Bazı teoriler biyolojik materyallerin gerekli olduğunu, bazıları ise gerekli olmadığını ima ediyor ve şu anda hangisinin doğru olduğundan emin olmamızın bir yolu yok. Gerçek şu ki, bilincin ortaya çıkışı, sistemin spesifik kimyasal bileşiminden ziyade, sistemin yapısına ve organizasyonuna bağlı olabilir.

Yapay zeka duyarlılığı hakkındaki konuşmalarda eldeki temel kavram, etik felsefe alanında klasik bir kavramdır: “ahlaki çemberEtik önem verdiğimiz varlık türlerini anlatıyor. Bu fikir, bir kişinin veya toplumun kimi ve neyi önemsediğini veya en azından kime önem vermesi gerektiğini tanımlamak için kullanılmıştır. Tarihsel olarak yalnızca insanlar dahil edildi, ancak zamanla birçok toplum bazı hayvanları, özellikle de köpek ve kedi gibi evcil hayvanları bu çevreye dahil etti. Ancak endüstriyel tarımda yetiştirilen tavuklar, domuzlar ve inekler gibi diğer pek çok hayvan hala büyük oranda dışarıda bırakılıyor.

Yapay zeka bilincini araştırmaya kendini adamış birçok filozof ve kuruluş hayvan çalışmaları alanından geliyor ve esasen düşünce çizgisini bilgisayar programları da dahil olmak üzere organik olmayan varlıklara genişletmeyi tartışıyorlar. Bir şeyin acı çeken bir insana dönüşmesi gerçekçi bir olasılıksa, bu acıyı vermekten nasıl kaçınabileceğimizi ciddi olarak düşünmemek bizim için ahlaki açıdan ihmalkarlık olur.

Genişleyen bir ahlaki çevre, etik tutarlılık gerektirir ve kültürel veya kişisel önyargılara dayalı istisnalar yaratmayı zorlaştırır. Ve şu anda sadece bu önyargılar görmezden gelmemize izin veriyor olasılık duyarlı yapay zeka. Ahlaki açıdan tutarlıysak ve acıyı en aza indirmeyi önemsiyorsak, bu özenin diğer birçok varlığı da kapsaması gerekir; böcekler, mikroplar ve belki gelecekteki bilgisayarlarımızda bir şeyler olabilir.

Yapay zekanın duyarlılığı geliştirebilmesi için küçücük bir şans olsa bile bunlardan o kadar çok var ki”dijital hayvanlar” orada bunun etkileri çok büyük. Eğer her telefon, dizüstü bilgisayar, sanal asistan vb. bir gün kendi öznel deneyimine sahip olursa, trilyonlarca varlık insanların ellerinde acıya maruz kalabilir ve çoğumuz bunun mümkün olmadığı varsayımıyla hareket ederiz. ilk yer. İnsanların kendilerine ve başkalarına kendi uygulamalarının kurbanlarının olduğunu söyleyerek etik ikilemlerle uğraşmaları ilk kez olmayacaktı. basitçe deneyimleyemiyorum senin ya da benim kadar derin şeyler.

Tüm bu nedenlerden dolayı OpenAI ve Google gibi teknoloji şirketlerinin liderleri, yaratımlarının olası refahını ciddiye almaya başlamalı. Bu şu anlama gelebilir bir yapay zeka refah araştırmacısını işe almak Ve yaratımlarında duyarlı olma olasılığını tahmin etmek için çerçeveler geliştiriyorlar. Yapay zeka sistemleri gelişirse ve belirli bir bilinç düzeyine sahip olursa, araştırma onların ihtiyaçlarının ve önceliklerinin insanlarla ve hayvanlarla benzer mi yoksa onlardan farklı mı olduğunu belirleyecek ve bu, onların korunmasına yönelik yaklaşımlarımızın nasıl olması gerektiği konusunda bilgi verecektir.

Belki gelecekte robotların gerçekten düşünebildiğine ve hissedebildiğine dair geniş çapta kabul görmüş kanıtların olduğu bir nokta gelebilir. Ancak bu fikri düşünmek için bile beklersek, bu arada yaşanacak tüm acıları hayal edin. Şu anda, yapay zekanın gelecek vaat eden ama hâlâ oldukça yeni bir aşamada olması nedeniyle, potansiyel etik sorunları daha da ileri boyuta ulaşmadan önleme şansımız var. Gelin bu fırsatı teknolojiyle pişman olmayacağımız bir ilişki kurmak için değerlendirelim. Her ihtimale karşı.

Brian Kateman, hayvansal ürünlerin toplumsal tüketimini azaltmaya adanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Reducetarian Foundation'ın kurucu ortağıdır. Son kitabı ve belgeseli ise “Beni Yarı Yolda Et.”