Görüş: Yemek yapmayı öğrenmek Los Angeles'taki yalnızlığıma beklenmedik bir çare oldu

2023'ün başlarında kız arkadaşımla birlikte Los Angeles'a taşındığımda şehirde kimseyi tanımıyordum ve uzaktan çalışıyordum. Hiçbir yerde olmanız gerekmediğinde nasıl arkadaş edinirsiniz diye merak ettim. Geçen yıl bu zamanlar dünyamın küçüldüğü açıktı. Partnerimin ailesiyle birlikte San Diego'da geçirdiğimiz harika Şükran Günü'nden döndükten sonra, bunu Los Angeles'ta kimseyle kutlamayı kaçırmadığımı ve Los Angeles'ta kimsenin beni özlemediğini fark ettim.

Yalnızlık benim için yeniydi. Giderek daha fazla mücadele eden birçok Amerikalıdan biri oldum. izolasyon, bu da fiziksel ve zihinsel sağlığımız için kötüdür. Ancak Los Angeles'ı evime daha çok benzetmenin bir yolunu ararken, topluluk oluşturmayı, yeni mahalleler keşfetmeyi ve modası geçmiş cinsiyet normlarını aşmayı içeren yalnızlıktan beklenmedik bir kaçış keşfettim: Yemek yapmayı öğrendim.

Şehre bağlandığımı hissettiğim ilk yer Pico-Robertson'daki bir pazardı. Çocukluğumdan kalma ürünler beni bu yeni, alışılmadık yere bağladı: İsrail çorbası tozu. Tnuva peyniri. Bamba torbaları (fıstık ezmeli puflar). Çeşitli malzemelerle ne yapmam gerektiği konusunda çok az fikrim vardı. Ancak yalnızca yarı zamanlı çalıştığım için zamanım vardı.

İşte bu yüzden bir Salı günü öğleden sonra, kendimi mutfak robotu olmadan dağ gibi otları ince ince doğrarken, yıl dönümü yemeği için güveç hazırlarken buldum. Sonraki hafta, ekmeğin altı telinin düzgün bir şekilde nasıl örüleceğini gösteren bir videoyu duraklatıp geri sararak bir parça challah hamuruyla dövdüm.

Film rulom, yemek pişirme dünyasına atılan bu küçük adımların (ve yanlış adımların) bir arşivini içeriyor. Challah altın kahverengi bir başarıydı ama onu kabarmayan pideler izledi. Üzerine kırmızı biber ve çam fıstığı serpiştirilmiş humusumun görünümü ve tadı harikaydı, ancak yeni yürümeye başlayan yeğenlerim bile benim pişirdiğim yaban mersinli vanilyalı keki süslemeyi başardığımdan daha iyi bir iş çıkarabilirdi.

Yiyecekleri denemek için yeterli alana ve zamana sahip olmak, bir zamanlar makarna ve turuncu boyalı kaşarı karıştırarak makarna ve peynir yapmaya çalışan adamı arkamda bırakmamı sağladı. Yemek yapmak da Los Angeles'ı keşfetmeme ve yavaş yavaş bağlantı kurmama yardımcı oldu.

Yeni bir şehre taşınmak, farklı mutfak türleri için hangi mahallelerin en iyi olduğunu öğrenmek anlamına gelir. Los Angeles'ta İran yemekleri için Westwood, barbekü ve kızarmış tavuk için Koreatown, ramen için Sawtelle, Etiyopya yemekleri için Fairfax ve Olimpiyat ve tacos için hemen hemen her yer vardı. Yemek yapmak bana bu çeşitliliğin restoranlarda olduğu kadar malzemelerde de mevcut olduğunu öğretti.

Pico-Robertson'daki Elat Pazarı, ghormeh sabzi yapmak için ihtiyacım olan kurutulmuş İran limonlarını ve otlarını satın aldığım yerdir. Suşi hazırlamaya başladığımda Sawtelle'deki Marukai'den nori, pirinç sirkesi ve ton balığı aldım. Tayland Kasabası'ndaki Bangluck ve Silom, pirinç noodle'ları ve baharatlı biberler için pad kee mao için duraklarımdır. Trader Joe's veya Bristol Farms'ın genellikle stoklamadığı niş malzemeleri bulmak için dolaşmak, şehri tanımanın harika bir yoludur.

Aynı zamanda insanları tanımanın da harika bir yoludur. Geçen yıl kız arkadaşım ve ben, bazı iş arkadaşlarının birlikte kutlayacak kimselerinin olmadığını fark ettikten sonra son dakika Fısıh sederini düzenledik. Arkadaşlarımıza dönüşen diğer tanıdıklarımızı pizza gecelerinde ağırladık, üniversite mezunları etkinliklerinde tanıştığımız kişileri davet ettik ve sonunda birlikte kızartma yaptık.

Yemek yapmayı ev sahipliğine genişletmek bize geleneksel tatilleri benimsemeyi ve insanları davet etmek için daha az geleneksel nedenleri bir araya getirmeyi öğretti. Yaklaşan Chrismukkah partimiz aynı zamanda İran'ın kış gündönümü olan Shab-e Yalda'yı da kutlayacak ve gelen insanların çoğu geçmiş akşam yemeklerinde yakınlaştığımız kişiler.

Herkes yemek pişirmenin faydasını görebilir. Neredeyse her dört Amerikalı yetişkinden üçü aşırı kilolu veya obezVe bazı çalışmalar Evde yemek pişirmenin, kişi kilo vermeye çalışsa da çalışmasa da daha iyi sağlıkla ilişkili olduğunu bulmuşlardır. Los Angeles'a taşınmadan önce İtalya'da üç ay kaldım ve eve döndüğümde doktorum bir değişikliğe ihtiyacım olduğu konusunda uyardı. Daha fazla yemek pişirmek (pizza ve hamburger dahil) 30 kilo vermeme yardımcı oldu ve hala devam ediyor.

Yemek pişirmek de mümkündür azaltmak endişe. Hayal kırıklığı için bir çıkış noktası sunar: Hemen devam edin ve Gerçekten o hamuru çalıştır. Kaçınılmaz olarak bir şeyleri döktüğünüzde (benim için bu oldukça sıktır) veya “The Bear”da bir şefmiş gibi davrandığınızda, kendinizi daha az ciddiye almanıza neden olabilir. En önemlisi, yeni arkadaşlıklar bulmanıza ve derinleştirmenize yardımcı olabilir.

Yemek yapmayı öğrenmekten en fazla kazancı erkekler elde edebilir. Amerikalıların günlük aktivitelere ne kadar zaman harcadıklarını paylaştığı Amerikan Zaman Kullanımı Araştırması'ndan elde edilen veriler, erkeklerin önceki yıllara göre daha fazla yemek pişirdiğini, ancak bunun hâlâ kadınlara göre çok daha az olduğunu gösteriyor.

Bu Şükran Günü'nde kız arkadaşımın ailesi Los Angeles'a geliyor ve hep birlikte bir aile dostumuzun evinde akşam yemeği yiyeceğiz. Muhtemelen bir challah getireceğim ve ayrıca ertesi gün brunch için herkes bize geldiğinde ev yapımı simit ve limonlu ricotta krepleri yapacağım. Yemek pişirmeye yönelik girişimlerim, bir gün eşimle birlikte gerçek bir Şükran Günü düzenleyebileceğimiz konusunda beni heyecanlandırıyor.

Yalnızlık hepimiz için yol açmak kardiyovasküler hastalık, depresyon, anksiyete ve erken ölüm riski artar. Yemek pişirmek bunu tek başına çözmez. Ancak bu tatilde kendinizi yalnız hissediyorsanız, yemek pişirmeyi benimsemek bir sonraki için daha güçlü bağlantılar kurmanın bir yolu olabilir. Pek çok insanın bağlantı kurmaya aç olduğu bir toplumda ev yapımı yemek, başlamak için harika bir yerdir.

Nadav Ziv, Los Angeles'ta yaşayan bir yazardır.