Granderson: LeBron James hepimizin ihtiyacı olan yaşlanma ikonu

Basketbol oynamayı bıraktığım günü hatırlıyorum.

Kolay değildi.

Ayrıca bu benim kararım değildi. Bana bu işi veren 20'li yaşlarındaki çocuk benim adıma kararı verdi.

Köşe Yazarı

LZ Granderson

LZ Granderson Amerika'da kültür, politika, spor ve yaşam hakkında yazıyor.

50 yaşındaki halim nihayet ona basket attığında takım arkadaşlarımdan biri “Onu eski usulle al” diye bağırdı. İlk başta kiminle konuştuğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. 40 yıldır basketbol oynuyordum ve hiç kimse bana “eski kafalı” diye hitap etmemişti. Sonra o çocuk yine bana gol attı. Ve sonra tekrar.

Neyse, bu benim son oyunumdu. Artık o spor salonuna bile ait değilim. Ölümümün yerini sürekli görmek istemedim.

Eminim dışarıda bu duyguyu bilen bir sürü spor salonu faresi vardır. Belki çocuklarınızla birkaç atış yapabilirsiniz ama hepsi bu. Bu da beni şu noktaya getiriyor: Şu anda NBA takımları, 39 yaşındaki babasının da kendisine katılması umuduyla 18 yaşındaki bir oyuncuyu draft edip etmemeyi tartışıyor.

Ve nostalji için değil.

“LeBron James, Michael Jordan'a karşı” tartışmasını unutun. James'in Zaman Baba ile savaşı çok daha ilgi çekici ve bağ kurulabilir. Bu hafta James, 20. All-NBA takımına seçildi. Bu, James'in Bronny James'in tüm hayatı boyunca dünyanın en iyi 15 oyuncusu arasında sayıldığı anlamına geliyor. Ayrıca bu listeye giren en genç ve en yaşlı oyuncu olma rekorunu da elinde tutuyor.

James'in kariyerini onun GOAT olup olmadığı tartışmasına indirgemek birçok açıdan kötü bir davranış. Elbette Jordan vakasını veya James argümanını destekleyecek rakamlar var. Her iki oyuncu da basketbolu eline almış en iyi oyuncular olabilir.

Ama benim baktığım sayı gözden kaçıyor: Altı. Bu, James dünyanın en iyi basketbol liginin en iyi oyuncularından biriyken Beyaz Saray'da geçerli olacak minimum başkanlık dönemi sayısıdır. Bu çok şaşırtıcı.

Spor medyasının on yılı aşkın bir süredir “Ürdün LeBron'a karşı” konusunu tartışıyor olması, zaman kavramına bir hakarettir.

Grant Tepesi.

Vince Carter.

Kobe.

Penny Hardaway.

Harold Madenci Jr.

Sektör hızla ve sık sık “bir sonraki Ürdün” adını vermeye başladı. Ve anlaşılır bir şekilde öyle. Gördüğümüz en büyük oyuncunun klonunu nasıl görmek istemeyiz? Ancak spor medyası önceki adayların bazılarından uzaklaşırken, biz James'e hayran kalmaya devam ediyoruz. Öyle ki, bu yıla kadar Minnesota'da Anthony Edwards'la birlikte James'in şampiyonluklar kazanmaya başlamasından bu yana dikkate alınması gereken önemli bir yeni oyuncu bile yoktu.

James sahneye çıktıktan sonra Jordan karşılaştırmaları çok daha az hafife alındı. Şimdi bile, 39 yaşında ve oğlu lige girmeye hazırlanırken, hâlâ Jordan'la kıyaslandığında en çok tercih edilen oyuncu. Bu iki figürün sürekli yan yana getirilmesi ve James'in istatistiklerine odaklanılması, kariyerinin en dikkat çekici yönünü, yani uzun ömürlülüğünü gölgede bıraktı.

2005 yılında ilk Fransa Açık'ı kazanan Rafael Nadal, rekor kariyerinin ardından oyuna veda ediyor. Bu arada 2005 yılında All-NBA seçilen James'in hâlâ en azından bir kez daha takımı şampiyonluğa taşıması bekleniyor. Oyun tarihinde başka hiçbir oyuncu yirmi yıldır bu tür bir beklentiye sahip olmamıştı. Hangi oyuncunun daha iyi olduğu konusunda bağırmakla o kadar meşguldük ki fark etmedik… aynı oyuncu hakkında aynı tartışmayı çok uzun zamandır yapıyoruz.

James, 20. All-NBA takımına seçilmesinin yanı sıra, bu sezon 20. kez All-Star'ın ilk beş oyuncusu seçilen ilk oyuncu oldu. Kareem'den bir fazla, Kobe'den iki fazla, Shaq'tan beş fazla. Ve dikkat çekici bir şekilde hala gidiyor. Elbette eninde sonunda Zaman Baba bu savaşı kazanacak.

Sonuçta o yenilmez.

Ancak bir serseri tarafından crossover'la emekliliğe zorlanan bir spor salonu faresi olarak, hala güçsüz olanın mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasını destekliyorum.

@LZGranderson