İsrail-Hamas ateşkesinin ortasında Gazze keder ve meydan okumayla dolu

İsrail-Hamas savaşının başladığı Ekim 2023'ten bu yana, Gazze'nin bildirildiğine göre 2 milyonu aşan nüfusunun kabaca %6'sını kaybetti. Tahminen 100.000 Filistinli şeridi terk etti ve 55.000'den fazlasının öldüğü tahmin ediliyor. Sakinlerin yaklaşık yüzde 90'ı yerinden edilmiş en az bir kez ve neredeyse %69 Gazze'deki binaların çoğu tamamen veya kısmen yıkıldı.

Orantılı olarak bu, son 15 ayı modern tarihin en kanlı saldırılarından biri ve canlı yayınlanan ilk saldırılardan biri haline getiriyor.

19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ilk saatlerinde, korkunç istatistikler arka planda kaybolmuş, yerini Gazzelilerin kolektif bir rahat nefesine bırakmış gibiydi. Ancak toz dağılıp insanlar çevrelerini hissetmeye başladıkça, rahatlamanın yerini üzüntü ve yoğun keder aldı.

Birleşik Krallık'tan memleketimdeki arkadaşlarım ve ailemle çoğunlukla telefonla iletişim kuruyorum. Savaş boyunca hayatta kalabilmek için acılarını bastıranlar artık gerçekle yüzleşmek zorunda kalıyor. Ve kayıpları bir şekilde idare edilebilir olanlar, dehşetler ortaya çıktıkça daha fazla kayıp bekliyorlar. Çoğu kişi için ikisi de geçerli, özellikle de onbinlerce Filistinlinin Pazartesi günü kuzeye dönmeye başlamasıyla birlikte.

Teyzem Gazze Şehrindeki evini kaybetti ve kendini Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'taki bir serada yerinden edildi. Kısa bir süre sonra geride kalan oğlu Yusuf, evinde İsrail füzesi tarafından öldürüldü.

Cinayetin durdurulduğu için rahatlamış olsa da eve dönmek acı verici görünüyor. Yusuf olmadan “geri dönecek pek bir şey yok” diyor ama ekliyor: “Oğlumun mezarına sarılmak için geri dönmek istiyorum.” Yusuf, Gazze'nin kuzeyindeki kamusal alanlardan birinde derme çatma bir mezara gömüldü.

Kitlesel katliam Gazzelileri ölülerini hızlı ve rastgele bir şekilde açık alanlara ve hatta evlere gömmeye zorladı. 41 yaşındaki komşum Arafat, İsrail'in insansız hava aracı tarafından öldürüldü ve ailemin Gazze Şehri'ndeki evinin arkasındaki futbol sahasına gömüldü. Orada en az 15 ceset yatıyor.

Şu anda yerle bir olmuş olan Cebeliye'den Han Yunus'a göç etmiş bir diş hekimi olan Ayman, bana ateşkesin kendisine “karısını ve üç çocuğunu kazıp onurlu bir cenaze töreni yapması için” evine dönmesine olanak tanıyacağını söyledi. Kasım 2023'te İsrail'in evine düzenlediği hava saldırısında paramparça oldular. Onları bir zamanlar salonu olan yerin yıkıntılarına gömdü.

Binlerce Gazzeli gibi Ayman da acısını bir kenara bıraktı ve inkar içinde yaşadı: “Hiç evlenmediğime, hiç çocuğum olmadığına kendimi inandırdım.” Hayatta kalmak için verdiği günlük mücadelenin yanı sıra yoğun acıyla da başa çıkamıyordu, dolayısıyla hayatta kalmak için aslında kendi kendine yarattığı psikolojik ölümü seçti. İsrail saldırılarının sona ermesiyle birlikte “mide bulandırıcı bir gerçeklik kontrolü”yle karşı karşıya kaldı.

İnsanlar, İsrail güçlerinin, Gazze'nin kuzeyi ile güneyini ayıran ve Filistinlilerin geçiş noktası olan Netzarim Koridoru'ndan kademeli olarak çekilmesini memnuniyetle karşılıyor. Ancak kuzeye dönme ihtimali bazılarını korkutuyor. Hakkında hikayeler duymuşlar “öldürme bölgesi” Netzarim'de ve birçok kişi oradan geri dönerken tanık olacaklarından korkuyor.

Akrabalarımdan biri olan 22 yaşındaki Muhammed koridoru geçmeye çalıştı, başarısız oldu ve neredeyse ölüyordu. “Cesetlerle dolu kuyular” gördüğünden bahsetti. Diğer cesetler çürümeye bırakıldı.

Arkadaşım ve eski komşum olan 46 yaşındaki Rami, çatışmalar durduktan sonraki “ertesi günü” tahmin etmemeye çalıştığını, bunun yerine eşyalarını toplayıp Gazze Şehri'nin Şeyh Redvan semtindeki evine yürüdüğü ana odaklandığını söylüyor. “İşlenemeyecek kadar çok şey var. Ne bekleyeceğimi bilmiyorum ama tüm senaryolara açığım” dedi.

Rami'nin ailesi eve ya da geriye kalanlara bir artı ile dönecektir. O ve eşi, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki hava saldırısında ailesi öldürülen bir kız çocuğu evlat edindiler. O birden fazlasından biriydi 17.000 çocuk yetim kaldı şeritte. Rami'nin ailesi için o bir umut ışığıdır.

Binlerce kişinin hâlâ kayıp olduğu ve yeraltına gömüldüğü tahmin ediliyor. 42 milyon tonlarca moloz. Pek çok Gazzeli, aylardır haber alamadıkları sevdiklerinin enkaz altında ulaşamayacakları bir yerde olduğuna inanarak yas tutuyor.

Geri dönmeye hazır olup olmadığını sorduğumda annem bana “Eve dönüş yolu umut ve dehşet dolu olacak” dedi.

Çoğu Gazzeli gibi o da yeniden inşa konusunda endişeli. İsrail ile Hamas arasında anlaşma sağlandı İsrailli rehinelerin ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması da dahil olmak üzere çatışmaların altı hafta durdurulması çağrısında bulundu; savaşın tamamen sona erdirilmesinin müzakere edilmesi; ve son olarak Gazze'nin yeniden inşası. Ancak müzakerelerin bu noktaya ulaşıp ulaşmayacağı belli değil.

Cebaliye'deki yıkım, yeniden inşanın yıllar alacağının kaygı verici bir işareti. Filistinlilerin ruhu, acılarının etkisini hafifletiyor, onlara geleceklerine dair umut ve dayanıklılıklarına güven veriyor. Ancak meydan okuma öfkeye dönüşmeyi bekleyen kederdir. O zaman ne olur? Binlerce yetim büyüyünce ne olacak?

İnsanlar yeniden inşa edilmelerine izin verilip verilmeyeceğini merak ediyor. Gazze ateşkesinin başlamasından günler sonra İsrail, Filistin'in diğer toprakları olan Batı Şeria'ya saldırı başlattı.

Jabalia'dan diş hekimi Ayman bana, “İsraillilerin savaş suçları yoluyla başaramadıklarını, hayatlarımızı sürdürülebilir şekilde çekilmez hale getirerek başarmaya çalışabilirler” dedi. “Gazze'nin bazı kısımlarını yaşanmaz hale getirdiler ve bu, eğer şans verilirse insanları isteyerek ayrılmaya zorlayabilir.”

Sonra meydan okurcasına ekledi: “Ama ben burada kalacağım. Çocuklarımın kemiklerinin olduğu yerdeyim.”

Emad Moussa, gruplar arası ve çatışma dinamiklerinin politik psikolojisi konusunda uzmanlaşmış Filistinli İngiliz bir araştırmacı ve yazardır.