İsrail-Hamas savaşıyla ilgili sözlerimiz barışa giden yolda nasıl yardımcı olabilir?

İnsanların İsrail-Hamas savaşı hakkında konuşurken kullandıkları dilin gücü var: Yanlış anlaşılmaya ve yabancılaşmaya katkıda bulunabilir, ancak aynı zamanda bu tür bir çatışma sırasında imkansız gibi görünen barış gibi kavramların takdir edilmesini de sağlayabilir.

Filistinli Arap bir baba ve İsrailli Yahudi bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldim; bu ilk bakışta romantik görünebilecek bir birliktelik. Gerçekte ailem falafel tezgahlarının Romeo ve Juliet'iydi. Evlenemiyorlardı; dinler arası evlilikler İsrail'de yasa dışıdır ve bunların romantizm türü Filistin topraklarında tabudur. Bu tür birlikteliklerden doğan az sayıdaki çocuktan biri olarak, hayatım boyunca kendimi yabancı gibi hissettim.

Hafta sonları ailem genellikle Nasıra'daki Filistinli aileleri ziyaret eder ya da İsrailli arkadaşlara kibutz'a kadar eşlik ederdi. Nereye gidersek gidelim, ailem bize kimliklerimizi uyum sağlayacak şekilde ayarlamamız için koçluk yapıyordu. Filistinliler arasında çok fazla İbranice konuşmak ya da popüler İsrail kitaplarına ya da müziğine çok fazla atıfta bulunmak çoğu zaman hoş karşılanmıyordu. İsrailli arkadaşlarımdan Arapça konuşmaktan kaçınmanın ve Yahudilik dışındaki dinlerle bağlantıları küçümsemenin daha iyi olduğunu öğrendim.

Su gibiydik, her zaman karşımızdakileri yansıtıyor, altımızdakileri saklıyorduk.

Yazar olmak için çalıştım ve ilk şiirlerim ait olma arayışımla meşguldü. Önce İbranice, sonra Arapça yazdım. Yıllarca İsrailli izleyiciler için yazdım; daha sonra odak noktamı Arap izleyicilere çevirdim. Yine de her iki durumda da kendimi eksik hissettim; sanki birine ulaşmak için kendimden bir parçayı feda etmem gerekiyormuş gibi. Artık İngilizce yazıyorum ve bu bana daha tarafsız geliyor.

Mevcut İsrail-Hamas savaşı sırasında, çatışmanın her iki tarafındaki insanların kullandığı ve kaçındığı kelimeleri ve bu seçimlerin kimlik ve aidiyet duyguları hakkında ne söylediğini fark ettim. İsrailli arkadaşlarımdan bazıları, hatta kendilerini solcu olarak nitelendirenler bile şöyle şeyler söylüyor: “Filistin diye bir şey yoktur; orası hiçbir zaman var olmadı” cümlesi bazı İsrailli liderlerin düşüncelerini yansıtıyor. Benzer şekilde, bazı Filistinli liderler İsrail'in varlığını inkar ediyor ve bazı Filistinli arkadaşlarım da annemin İsrailli değil, sadece Yahudi olduğu konusunda ısrar ediyorlar.

İnsanların söylemedikleri şeyler de aynı derecede alakalıdır. Pek çok İsrailli, sanki bu kelimeleri kullanmak adaletsizlikleri kabul etmenin ilk adımı olabilirmiş gibi, “apartheid” ve “soykırım” gibi terimlerden kaçınıyor. Ve pek çok Filistinli “çatışma” ve “savaş” gibi sözcüklerden kaçınıyor çünkü yaşanan düşmanlıklardan İsrail'in sorumlu olduğuna inanıyorlar. Bazı Filistinliler de Hamas'ın 7 Ekim 2023 saldırısını işgale karşı meşru direniş olarak değerlendirerek “terörizm” terimini kullanmaktan kaçınıyor.

Anlamsal farklılıklar, özellikle sosyal medyada sözsüz yollarla da belirtilebilir. Örneğin Filistin bayrağına benzer renklere sahip karpuz emojisi Gazze'ye desteği belirtmek için kullanılırken, sarı kurdele emojisi İsrail'e desteği belirtmek için kullanılıyor.

Melez kimliğimi ve tarafsızlığımı korumak için her iki grubun terimlerini mümkün olduğunca aynı anda bir şey için kullanmayı öğrendim. Mesela kutsal şehirden bahsederken ona hem İsrail hem de Filistin isimlerini kapsayacak şekilde “Kudüs-el-Kudüs” diyorum. “Nakba” ile “İsrail'in kuruluşu” tabirlerini aynı cümlede kullanıyorum. Bu benim her iki anlatıya da saygı duyma yöntemim.

Dilin silah haline getirilmesinin insanları inkar tuzağına düşürdüğünün bilincinde olarak, yazılarımda her iki tarafın terminolojisinden de yararlanıyorum. Bu onların, tıpkı Platon'un mağara alegorisinde olduğu gibi, empati ışığını karanlıkla karıştırmalarına ve bir arada yaşama olasılığını gözden kaçırmalarına neden olur. Kelimeleri kafeslerinden kurtarmayı işimin bir parçası olarak görüyorum.

Çünkü acımız ve ıstırabımız hakkında iletişim kuramazsak, barışı bir tür zayıflık veya teslimiyet olarak görmemiz sürpriz değil.

Birçok Filistinli için iki devletli çözüm boş bir Amerikan vaadi ve dolayısıyla İsrail işgaline izin vermek anlamına geliyor. Birçok İsrailli için iki devletli çözüm, yeni bir 7 Ekim katliamının habercisi. Korkularından ve travmalarından dolayı hiçbirini suçlayamam. Ancak “barış” kelimesinin olumlu ve olası bir şey olduğunu anlamalarına yardımcı olacak birçok kişiden biri olmayı umuyorum.

Amir Sommer, zamanını Berlin ve Kaliforniya arasında paylaştıran ödüllü bir şair ve yazardır.