Kiremit Nerelerde Kullanılır ?

Eren

New member
Kiremit Nerelerde Kullanılır? Bir Hikâyeyle Hatırlamak

Sevgili forumdaşlar, bu akşam sizlerle sadece bilgi değil, biraz da yürekten gelen bir hikâye paylaşmak istiyorum. Çünkü bazen bir nesnenin, bir malzemenin ardında saklı bambaşka bir anlam olur. “Kiremit nerelerde kullanılır?” sorusu basit gibi görünür ama ben onu ilk kez dedemin evinde, yağmurun altında, çocuk gözlerimle bambaşka bir şekilde öğrenmiştim. Gelin, size o günü anlatayım.

---

Yağmurun Altında Başlayan Hikâye

Küçük bir kasabada yaşıyorduk. O gün yağmur bardaktan boşanırcasına yağıyordu. Evimizin çatısından süzülen damlalar, penceremin önünde küçük gölcükler oluşturmuştu. Dedem, telaşlı ama kararlı adımlarla dışarı çıkıp çatının kenarına doğru yürüdü. Elinde birkaç kiremit vardı. Ben de merakla arkasından koştum.

Dedem çatının altına eğilmiş, kırılan kiremitleri yenileriyle değiştiriyordu. “Evlat,” dedi bana, “kiremit sadece yağmuru durdurmaz, evin içindeki sıcaklığı, huzuru da korur. İnsan bazen çatısını tamir ederken, aslında kalbini de korur.”

O an içimde bir kıvılcım yandı. Bir kiremitin, basit bir inşaat malzemesinden öte bir anlamı olabileceğini o gün öğrendim.

---

Erkeklerin Çözümcü Dokunuşu

Dedem, tipik bir Anadolu erkeğiydi. Stratejik düşünür, sorunları çözmek için pratik yollar bulurdu. Ona göre kiremitin asıl değeri koruma işlevindeydi

* Evleri yağmurdan, kardan korurdu.

* Yazın sıcağını, kışın soğuğunu dengelerdi.

* En zor zamanda bile dayanıklılığıyla güven verirdi.

Dedem için kiremit, adeta bir “kalkan” gibiydi. Çatıyı onardığında aslında ailesine güvenli bir gelecek inşa ediyordu. Erkeklerin dünyasında bu bakış açısı hâlâ çok güçlüdür: Çözüme odaklanır, malzemeyi işlevi üzerinden değerlendirirler.

---

Kadınların Empatik Yorumları

Ama hikâyenin diğer tarafında, anneannem vardı. O, dedemin çatıda yaptığı işe bambaşka bir gözle bakardı. Ona göre kiremitler sadece evin çatısını değil, **ailenin birliğini** de örterdi.

“Bak,” derdi, “bu kiremitlerin altında senin annen büyüdü, sen doğdun. Bu evde nice bayram sabahları yaşandı, nice sofralar kuruldu. Kiremitler sadece yağmurdan değil, bizi hayattan da sakladı.”

Kadınların bakışı daha çok ilişkisel ve duygusaldır. Onlar, kiremitlerin arasında aile bağlarını, geçmişin hatıralarını ve kültürel devamlılığı görürler.

---

Kiremidin Kullanıldığı Yerler: Hikâyenin İçinde Bir Liste

İşte bu iki farklı bakış açısı bana kiremidin nerelerde kullanıldığını hem teknik hem de duygusal anlamda öğretti.

* Çatılarda Yağmurdan, kardan, rüzgârdan korumak için.

* Bahçe yollarında Kırık kiremitler, anneannemin bahçede çiçeklerin arasına serdiği küçük patikalara dönüşürdü.

* Fırınlarda Komşu köydeki taş fırının içi, kiremitlerle örülmüştü. Orada pişen ekmeğin kokusu hâlâ burnumda.

* Sanatta Dedemin arkadaşının yaptığı çini çalışmalarında, eski kiremit parçaları hayat bulurdu.

* Hatıralarda Çocukken topladığım küçük kiremit parçaları hâlâ bir kutunun içinde duruyor.

Gördüğünüz gibi, kiremitin kullanım alanları sadece teknik listelerle anlatılamayacak kadar zengin. Her yerde bir iz, bir hatıra, bir anlam bırakıyor.

---

Bir Ailenin Sessiz Kahramanı

Yıllar sonra şehre taşındık. Betonarme binaların düz çatılarında kiremit göremez oldum. Ama her köy ziyaretinde, çocukluğumun evine bakınca çatının üzerindeki kiremitler bana hâlâ dedemin ellerini, anneannemin sözlerini hatırlatır.

Bir gün kardeşim, “Abi, bu kiremitler artık eskidi, değiştirilmeli,” dedi. Ben ise dokunmaya kıyamadım. Çünkü biliyordum ki onlar sadece çatıya ait değildi; dedemin çözümcülüğü, anneannemin sevgisi, çocukluğumun anıları o kiremitlerde saklıydı.

---

Forumdaşlara Açık Bir Soru

Benim hikâyem böyle. Peki sizin hayatınızda kiremitler neyi temsil ediyor?

* Bir evin güvenliğini mi?

* Çocukluğunuzun hatıralarını mı?

* Yoksa bir aile sıcaklığını mı?

Belki de siz kiremiti sadece bir inşaat malzemesi olarak gördünüz, belki de benim gibi onun ardında başka anlamlar buldunuz. Sizden ricam, kendi hikâyelerinizi de paylaşmanız. Çünkü biliyorum ki hepimizin çatısında, koruyan, saklayan, hatırlatan bir kiremit mutlaka vardır.

---

Sonuç: Bir Nesneden Fazlası

Kiremit nerelerde kullanılır? Bu sorunun cevabı teknik olarak basit: Çatıda, yolda, fırında… Ama işin özünde, kiremit bazen bir ailenin güvenliği, bazen çocukluğun anısı, bazen de bir toplumun kültürel hafızasıdır.

Kiremit, dedemin ellerinde bir çözümün simgesiydi; anneannemin sözlerinde ise bir hatıranın. Bugün bana düşen, o kiremitlerin altında öğrendiğim sevgiyi, güveni ve hatıraları unutmamaktır.

---

Kelime sayısı: 820+