Köşe Yazısı: Los Angeles Bölgesi başsavcısı olarak görevden alınan Gascón, kendisinin en büyük düşmanıydı

Los Angeles İlçe Bölgesi Avukat. George Gascón'un seçim yenilgisi, ilerici eyaletlerdeki bizlerin istediğimizi söylemelerine (ceza adaleti reformu) rağmen, bizim duygular Suç ve güvenlikle ilgili kararlar sandıkta kararlarımıza yön veriyor.

Gascón'un, 2022'de Kaliforniya adına Cumhuriyetçi başsavcı olarak görev yapan ve Gascón'un reformlarının çoğunu geri alma sözü veren eski federal savcı Nathan Hochman'a yenilmesinden dolayı üzgünüm. Ama şaşırmadım.

“Gascon kazandıktan iki ay sonra beni arayıp 'Suç neden artıyor?' diye soran insanlar oldu. Sivil haklar avukatı Connie Rice perşembe günü bana “Daha göreve bile başlamamıştı” dedi. “Bu mantıksız ve Yüksek Mahkemenin düşük seviyeli suçluları ortadan kaldıran Kovid politikaları nedeniyle onu suçladılar [from jail].”

Eğer Gascón daha yavaş hareket etmiş olsaydı, kendisini daha açık bir şekilde anlatmış olsaydı ve kendisini eleştirenlerin korkularını gidermiş olsaydı, başarılı bir görev süresine sahip olabileceğini düşünüyorum.

Ancak çok hızlı hareket etti, görevdeki ilk gününde hoşgörü tedbirlerini ve nakit kefaletin sona erdiğini duyurdu, çok fazla mobilyayı kırdı ve kur yapması gereken insanları, yani kendi savcılarını yabancılaştırdı.

Rice, “Kitlesel hapsetmelerin aşırılıklarından kurtulmaya çalışıyordu ama bu aşırılıkların hikayelerini anlatmadı” dedi. “İçeriye gelip, 'Şiddet içeren üçüncü saldırıdan dolayı suçlanması gereken herkes yargılanacak, ama benim yapacağım şey gençlerin suçu kabul etmeye ve onları hapse göndermeye zorlanmasına son vermek olacak' demedi. ”

Bir bakıma Gascón, Başkan seçilen Donald Trump'ın şu anda yaptığı hatanın aynısını yaptı: Seçmenlerin ona statükoyu havaya uçurmak için tartışılmaz bir yetki verdiklerini ve işler zorlaştığında onun yanında kalacaklarını varsaydı.

Los Angeles County seçmenleri, George Floyd'un Minneapolis'te bir polis memuru tarafından öldürülmesinden ve Black Lives Matter protestolarının ülkeyi kasıp kavurmasından aylar sonra Gascón'u seçti.

Sistematik ırkçılık ve orantısız cezalandırmaya ilişkin duygular, Chesa Boudin'i 2019'da San Francisco bölge savcısı olarak göreve getiren ve ardından Gascón'u LA County'de göreve getiren reformist dalgayı güçlendirerek yükseliyordu.

Boudin geri çağrılıncaya kadar ancak iki yıl dayanabildi. Gascón iki geri çağırma girişiminden sağ kurtuldu, ancak sonunda her ikisi de seçmenlerin gerçekliğe değil suça ilişkin algılarının kurbanı oldu.

2023 yılında Boudin hakkında “Parmaklıkların Ötesinde” adlı belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen film yapımcısı Robert Greenwald, “Chesa ve diğerleri gibi Gascón da adalet ve yanlışları düzeltmek konusunda derin bir motivasyona sahipti” dedi. “Ne yaptıklarına, bunu nasıl yaptıklarına ve bunun insanları neden daha güvenli hale getireceğine dair mesajlar vermeye ne adanmışlardı ne de bu konuda yeterliydiler. Siyasi hesaplardan ziyade ahlaki bir pusulaya göre hareket ederek, mümkün olduğu kadar dikkatli değil, mümkün olduğu kadar hızlı hareket ettiler.”

Komşularımın çoğundan Gascón'a karşı duyduğum düşmanlık, onların da “evsiz komşularımıza” seçmenleri gibi davrandığı için affedemedikleri eski Los Angeles Şehir Meclisi üyesi Mike Bonin'e duydukları öfkenin aynısıydı.

Pandemi sırasında şehrin her yerinde ve özellikle Venedik'te hızla çoğalan evsiz kampları ve Bonin'in evsizliğe çözümün barınma olduğu yönündeki ilkeli duruşu, kaosa bir son vermek isteyen seçmenler için çok fazlaydı.

Rice, Gascón hakkında “Değişiklikleri o kadar da radikal değildi” dedi. “Bazı müttefikler edinebileceğini, daha bilinçli bir adım atabileceğini ve bunu kamuoyuna açıklayabileceğini düşündüm. Bu parçala-yakala soygunlarında, hedefler zengin insanlar olduğunda panik tavan yapıyor.”

Los Angeles Bölge Savcısı yarışının sonucu, Kaliforniya seçmenlerinin cezai adalet meseleleri söz konusu olduğunda nasıl uç noktalar arasında gidip geldiklerinin güzel bir örneğidir.

1994 yılında, Kaliforniyalı seçmenler, halk arasında “Üç Grev Yaparsanız Dışarı Çıkırsınız” olarak bilinen, daha önce ciddi veya şiddet içeren iki mahkumiyete sahip bir ağır suçtan hüküm giymiş herkese 25 yıl ömür boyu hapis cezası öngören yanlış yasayı yürürlüğe koydu.

Rice bana bunun, kızını Motel 6'da ziyaret edip bir şeyler alabilmek için altı Disney kaseti çalan ve bir kutu Morton bifteği çalan, çek sahtekarlığı suçundan daha önce iki mahkumiyeti bulunan bir adamın ömür boyu hapis cezasıyla sonuçlandığını söyledi. onunla birlikte seyretmek için ve bisiklet kilidini çalan bir adam için.

Belki de yasanın geri tepmesinin en ünlü örneği, Redondo Plajı İskelesi yakınındaki bazı çocuklardan bir dilim biberli pizza çalan bir adama verilen 25 yıl ömür boyu hapis cezasıydı.

On sekiz yıl sonra, 2012'de seçmenler yasayı yumuşatan ve üç grevin de ciddi veya şiddetli olmasını gerektiren 36. Teklifi kabul etti.

2014 yılında seçmenler, Kaliforniya'nın tehlikeli derecede kalabalık hapishanelerindeki insan sayısını azaltmayı amaçlayan bir ceza reform tedbiri olan Öneri 47'yi kabul etti. Uyuşturucu bulundurmak ve 950 doların altındaki miktarlarda hırsızlık da dahil olmak üzere şiddet içermeyen altı suçu ağır suçlardan kabahatlere indirdi. Eyalet verileri genel olarak mağaza hırsızlığı veya hırsızlık raporlarında önemli bir artış göstermese de polisin tutuklama yapma olasılığı daha düşük. Bu bir kovuşturma sorunu değil, bir polis sorunudur, ancak görünüşe göre seçmenler durumu bu şekilde görmedi.

47. Öneriye karşı tepki, bu ay seçmenlerin çeşitli uyuşturucu ve hırsızlık suçlarına yönelik cezaları artıracak yeni bir 36. Öneriyi kabul etmesiyle zafere ulaştı. Tedbiri eleştirenler, bunun eyalet hapishanesi maliyetlerini artıracağını, davranışsal sağlık tedavisi için fonları keseceğini ve evsizliği artırabileceğini iddia ediyor ve ben de onlara inanıyorum.

İşte buradayız. İki adım ileri, bir adım geri; suç, güvenlik ve adalet konusundaki çelişkili duygularımız tarafından itilip çekiliyoruz.

Kitlesel hapsetmelere yol açan korkunç politikaları düzeltmek istiyoruz, ancak yerel eczanenin tıraş makinelerimizi ve deodorantlarımızı kilitlemesinden dehşete düştük. Ve utanç verici bir şekilde karar veremiyoruz ki bu daha da kötü.

Bluesky: @rabcarian.blsky.social