Lacma's, LA Times'ın verdiğinden daha fazla krediyi hak ediyor

Editöre: Şimdi Los Angeles İlçe Sanat Müzesi direktörü Michael Govan'ı övelim.

2006 yılında geldiğinden beri Govan, 20 dönümlük kampüsün gerçek bir merkez olmayan bir şehrin ortasında heyecan verici ve sürekli gelişen bir sanat ve kültür vahasına dönüşümünü denetledi. Son zamanlarda LACMA, üç muhteşem gün boyunca göz kamaştırıcı yeni ek olan David Geffen Galerileri'ne bir göz attı. Zor bir yıldan sonra, binlerce Güney Kaliforniya sakininin bu heyecan verici yeni dönüm noktasını kutlamak için bir araya geldiğini görmek harikaydı.

Ancak, sanat eleştirmeni Christopher Knight'ın kapsamını takip ederek Govan'ın liderliği ve bağış toplama gücü sayesinde yıllar içinde böyle özel bir etkinliğin veya LACMA'nın yükseltilmiş profilinin gerçekleştiğinin farkında olmazsınız (“Yeni lacma şık, lekeli, güçlü, sarsıcı, monoton, çekici ve saçma,” 27 Haziran). Makaleleri bir Donald Trump güdük konuşmasından daha fazla şikayetle dolu.

Knight, binanın maliyetinin 720 milyon dolar olarak sabitlendiğini, ancak kaynakların ona “tüm proje maliyetinin 835 milyon dolara daha yakın olduğunu” söyledi. Bu, şüphe etmiyorum. Hiç mutfak tadilatı denedin mi? Bir pandemi sırasında, değerli fosillerle dolu eski katran çukurlarının ortasında deprem bölgesinde 347.500 metrekarelik bir yapı oluşturmayı deneyin.

“Sınırsız beton monotondur,” diye şikayet ediyor yeni galerilerden. Beyaz duvarlar da üzerine biraz sanat asana kadar monoton değil mi? Müzenin “bir sivil sanat kurumundan bir turizm hedefine uzun bir dönüşüm” geçirdiğinden endişe ediyor. İkisi de olamaz mı?

Knight'ın tek katlı müzenin “hiyerarşik olmayan” tasarımını sevmediğini anlıyorum. Hepimiz bu tür şeylere katılmamayı kabul edebiliriz. Sadece bir noktaya değinmek için yazdığı her makalede LACMA'yı kötülemenin gerekli olduğunu düşünmüyorum.

Sonunda Knight şöyle yazıyor: “Geffen galerileri başarılı olacak mı? Kristal topum kırıldı, ancak bunun popüler bir cazibe olmayacağının bir nedeni görmüyorum.” Kristal bir topum da yok, ama size LACMA'nın yıllardır popüler bir yer olduğunu ve şüphesiz böyle olmaya devam edeceğini söyleyebilirim.

Carlos Valdez Lozano, Los Angeles
Bu yazar eski bir Los Angeles Times Metro muhabiri ve editörüdür.