Los Angeles'ta çok fazla çukur var ve bunları düzeltecek yeterli insan yok

Geçenlerde bir Cumartesi öğleden sonra Sunset Bulvarı üzerinden batıya doğru Pasifik Palisades'e doğru gidiyordum, yağmurdan biraz dinlenmenin tadını çıkarırken, arabam yoldaki şimdiye kadar çarptığım en büyük kraterle sarsıldı. Yavaşça, tam hizmet veren bir benzin istasyonuna kadar yaklaşık yarım mil sürdüm ve burada görevli, sağ ön lastiğimde, bir fön makinesi gibi havayı dışarı atan açık bir delik buldu.

Benzin istasyonuna vardığımda 10 dakika içinde, iki diğer arabalar aynı çukurun üzerinden geçtikten sonra lastikleri patlamış halde içeri girdi. Bu yol tehlikesinin konumuna ilişkin notlarımızı karşılaştırdık (Chautauqua Bulvarı yakını), zararların bedelini belediyeye ödetebilir miyiz diye merak ettik ve o gün arabalarımızı tamir edebilecek yakındaki tamir atölyelerini aramak için cep telefonlarımızı çıkardık. Şans eseri hasarlı lastiğim patladı ve son dakikalarını beni Pep Boys'a götürmek için yolda geçirdi.

Los Angeles'ta, özellikle şiddetli fırtınalardan sonra farkında olmadan araçlarını çukura sokan binlerce sürücüden sadece biriyim. Yağmur Los Angeles sokaklarını sürücüler, motosikletçiler, bisikletliler ve hatta yayalar için engelli parkurlara dönüştürüyor. Aralık ayından bu yana 21 inçten fazla yağmur yağdı, rezervuarlar doldu ve yamaçlar yemyeşil bir renge dönüştü, ancak tüm bu su aynı zamanda sokaklardaki çatlaklardan sızarak asfalt katmanlarını zayıflattı. Üzerinden daha fazla araba geçtikçe asfalt sonunda çökerek irili ufaklı çukurlar oluşturuyor.

Bir çukura düşerseniz, onarım masraflarını telafi etmek için belediyeye hasar talebinde bulunabilirsiniz. Şehir savcılığına göre Eylül 2023 ile Şubat ayı arasında 1.231 çukur hasarı iddiası yapıldı. (Sözde yağmur mevsimi Aralık ayı civarında başlıyor.) Yalnızca 134'e toplam 87.627,08 $ tutarında ödeme yapıldı.

Açıkçası bu, sefalete neden olan çukurlardan oluşan yağmur kovasındaki bir damladan ibaret.

Aralık 2023'ten bu yana, şehrin Sokak Hizmetleri Bürosu (StreetsLA olarak da bilinir) çukur onarımı için 16.709 talep aldı. Buna birden fazla istek de dahildir. Etkileyici bir şekilde, aynı dönemde departmanın tespit ettiği sayı önemli ölçüde daha yüksekti: 28.384.

Şehir çukurları arıyor ama aynı zamanda 311'i arayarak, https://myla311.lacity.org/ web sitesindeki formu doldurarak veya MyLA311 mobil uygulamasını kullanarak bunları bildiren insanlara da güveniyor. Önemli ipucu: Aynı çukurla ilgili 311'e birden fazla rapor verilmesi ekiplerin oraya daha hızlı ulaşmasını sağlayacaktır. Böylece gıcırtılı çukur asfalta ulaşıyor. Yetkililer, bir ekibin rapor edilen bir çukura ulaşmasının ortalama üç ila dört gün sürdüğünü söylüyor. 23 Mart'ta lastiğimi parçalayan çukurun bir haftadan kısa bir süre sonra onarıldığı söylendi.

Neden belediye çalışanları çukurları benim arabamdan önce bulamıyor? Bazen öyle oluyor. Ancak birileri üzerinden geçmeden hepsini bulup düzeltmek mümkün değil. Ama daha iyisini yapabilirlerdi.

Los Angeles Sokak Hizmetleri Bürosu genel müdürü Keith Mozee, işçilerin her gün şehir sokaklarında çukurları avlamak için 650 mil yol kat ettiğini söylüyor. Özellikle ana koridorları inceliyorlar ve çukur onarımı veya diğer bakım gerektiren yerleri tespit edip programlıyorlar.

Ancak LA şehrinde 7.500 mil sokak var. Kariyerine onlarca yıl önce Sokak Hizmetleri'nde çukurları tamir ederek başlayan Mozee, bana çamur kaymasını kontrol etmek için Sunset'te batıya doğru araba sürmenin hikayesini anlattı. O sırada bulunduğu kısım iyi durumda görünüyordu. O gece yağmur yağdı ve ertesi gün departmanı, az önce sürdüğü caddenin bir bölümünde büyük bir çukur olduğu yönündeki ihbara yanıt verdi. Çukurları onarmak Whac-A-Mole gibidir; her zaman bir tane daha ortaya çıkar.

Mozee, daha fazla çukurun hızla onarılması için daha fazla insana ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Sokak Hizmetleri Bürosu'nda 388 boş pozisyon var. Bunlardan bazıları CleanLA adı verilen şehir istihdam hattı aracılığıyla dolduruluyor. Katılımcılar eğitim alıyor ve çukurların onarılması gibi giriş seviyesi işlerde çalışan olabiliyorlar. Bu hem sokaklar hem de aksi takdirde şehirde iş bulmakta zorlanacak yerel, düşük gelirli işçiler için harika bir şey.

Ancak maliyetleri düşürmek amacıyla şehir idari yetkilisi, Sokak Hizmetlerindeki 229 pozisyon da dahil olmak üzere şehir kurumlarındaki boş iş kontenjanlarının ortadan kaldırılmasını önerdi. Bu büyük bir iş yığını. Şehrin maliyetleri düşürmesi gerektiğini anlıyorum, ancak bu yapıldığında hizmetler ve bölge sakinleri zarar görüyor. Bu durumda, araçların hasar görmesi, araç sahipleri için zaman ve para açısından maliyetli olur.

Yağmur yağdığı için müteşekkiriz ama çukurlu caddelerin ikincil hasarı sadece bir rahatsızlık değil, aynı zamanda LA sokaklarındaki sayısız araç için de tehlike oluşturuyor. Belediye Başkanı Karen Bass ve Belediye Meclisinin, doldurulmamış Sokak Hizmetleri pozisyonlarından kaçının – yolda fark yaratabilecek işler – azaltılacağına karar verirken şunu hatırlamaları gerekiyor.