Saygı ne demek okul öncesi ?

Emir

New member
Saygı Nedir? Okul Öncesi Dönemde Saygıyı Öğrenmek - Ve Tabii Biraz Da Eğlenmek!

Merhaba Forumdaşlar!

Bugün biraz “saygı”dan bahsedeceğiz, ama öyle sıradan bir şekilde değil! Biliyorsunuz, okul öncesi çağındaki miniklerin zihin dünyası tam bir keşif alanı. Bu yüzden “saygı nedir?” sorusunu anlatırken, hem eğlenelim hem de bir şeyler öğrenelim. Tabi, bu konuda erkekler ve kızlar da farklı stratejiler geliştirebilir, değil mi? Hazırsanız, başlıyoruz!

Erkekler Saygıyı Stratejik Yaklaşımlarla Çözmeye Çalışır!

Erkeklerin saygıyı anlaması, biraz çözüm odaklı bir düşünme tarzına dayanıyor. Okul öncesi dönemde çocuklar genellikle her şeyin çözümüne hızla varmaya çalışırlar. Mesela, bir çocuk bir arkadaşına “Sen ne yaptın?” diye sorduklarında, yanıtları genelde şöyle olur:

"Ben ona topu verdim, o da bana tokalaşmayı teklif etti. Saygılı bir şekilde elimi sıktı ve şimdi onunla oyun oynayabilirim!"

Evet, erkek çocuklar için saygı çoğu zaman “aktif işbirliği” demek! Hedefleri açık, kuralları net. Bir nevi stratejiyle saygıyı çözmeye çalışıyorlar. Onlar için “saygı” sadece sözde değil, harekette de olmalı. Yani, saygı demek "topu almak", "oyunda kurallara uymak" ya da "şampiyon olunca kardeşine de madalya takmak" gibi şeyler demek.

Ama şunu unutmayın, aslında tüm bunlar onların saygı gösterme biçimleri. Erkeğin saygı anlayışı biraz daha fiziksel ve eyleme dayalı. Hatta bazen çocuklar, bu saygıyı o kadar stratejik ve mantıklı bir biçimde gösterirler ki, büyükler hayrete düşer: “Yani, çocuk beni gerçekten saygıyla selamladı mı? Topu sana verdi mi? Bir dakika, ‘saygı’ bu kadar pratik bir şey miydi?” Evet, arkadaşlar, saygı zaman zaman bu kadar basit olabilir!

Kadınlar Saygıyı Empatiyle Öğreniyor!

Şimdi, biraz da bayanlardan bahsedelim. Onlar genellikle daha ilişki odaklı ve empatik bir bakış açısına sahipler. Saygıyı öğrenirken, bir çocuğun empati yaparak, başkasının duygularını anlaması çok önemli. Kızlar için saygı demek, sadece "benim oyun kurallarım var" demek değil. Bir arkadaşının üzülüp üzülmediğini anlamak, birinin yalnız olduğunu fark etmek ve ona destek olmak saygı demek.

Örnek verelim, bir grup okul öncesi çocuk bir arada oyun oynuyor. Erkekler topu kapma peşindeyken, kızlar ise "Oyun bitti, hadi şimdi birbirimize birer kalp verelim" diyerek, tüm arkadaşlarıyla kucaklaşıyorlar. Yani, aslında kızlar için saygı, bir nevi başkalarının hislerine saygı gösterip, kendini diğerlerinin yerine koymaktır.

Bir kız çocuğu, arkadaşına “Bugün biraz üzgünsün, seninle oyun oynayalım mı?” dediğinde, aslında empatik bir yaklaşımı gösteriyor. Saygı, sadece sözde değil, duyguda da var! Yani, kızlar için saygı demek, önce duygusal zekalarını kullanmak, sonra da “Sana nasıl yardımcı olabilirim?” diye sormak demek.

Saygıyı Birlikte Öğreniyoruz! Erkek ve Kadın Perspektifleri...

Aslında, okul öncesi dönem, her iki cinsin de saygıyı farklı şekillerde deneyimleyebileceği bir alan. Erkekler bir çözüme odaklanırken, kızlar duygulara odaklanıyor. Ama bir şey kesin: Her ikisi de saygıyı öğreniyorlar ve öğrettikleri de hayat boyu onlara yol gösterecek! Erkekler, çözüm odaklı yaklaşımlarını ilerleyen yıllarda okulda grup projelerine, iş dünyasında stratejilere dönüştürecekler. Kızlar ise empati ve ilişki yönetiminde üstün başarılar elde edecekler.

O zaman, arkadaşlar, küçük bir mini oyun yapalım! Eğer saygı sizin için bir renk olsaydı, hangi renk olurdu? Erkekler, strateji gerektiren bir planla renklerinizi açıklayın! Kızlar, duygusal zekayla cevap verin! Hadi bakalım, forumda neşeli bir tartışma başlatalım!

Saygıyı Öğrenirken Eğlenmek de Lazım!

Herkesin saygı anlayışı farklı! Ama okul öncesi dönemde biz yetişkinlere de küçük bir hatırlatma var: Çocukların saygıyı sadece kurallar ve stratejilerle değil, aynı zamanda kalpten ve duygusal bir bağ kurarak öğrenmeleri gerektiğini unutmamalıyız. Ne de olsa, her çocuğun içinde bir lider, bir stratejist ve bir empatik dost barındırıyor!

Hadi forumdaşlar, sizce saygı nasıl öğrenilmeli? Stratejiyle mi, yoksa duygusal zekayla mı? Yorumlarınızı bekliyorum!