Ülke Jimmy Carter gibi bir lidere sahip olduğu için şanslıydı

30 Aralık 2024 09:05 PT

Editöre: Bazen kendisine oy vermenin bizi gururlandırdığını söyleyebileceğimiz bir lidere sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Eski Başkan Jimmy Carter böyle bir adamdı. (“Ülkenin etkili insan hakları savunucusu haline gelen 39. başkanı Jimmy Carter öldü,” 29 Aralık)

Oy verdiğim ilk başkandı. O zamanlar Watergate skandalıyla ilgili ulusal davamızın sona ereceğinden umutluydum.

Cumhurbaşkanlığı döneminde takdir etmediğim şey, onun Allah sevgisi ve insanlığa olan gerçek bağlılığı ve bağlılığıyla yönlendirilen bir insan olmasıydı.

Milletimizin burayı sadece birkaç kişi için değil herkes için daha iyi bir yer haline getirme konusundaki kararlılığını yeniden kazanması için dua ediyorum. Bunu yapmak, bunu her gün yapan ve doğamızın daha iyi meleklerine inanan bir adama kalıcı bir saygı duruşu olacaktır.

Micki Wood, Fullerton

..

Editöre: Carter'la Georgia'nın pek tanınmayan valisiyken tanıştım. Çalıştığım Los Angeles merkezli işletme, Atlanta'da bir mimarlık firmasını satın almıştı. O şirketin başkanı, firmamızın başkanına ve halkla ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı olan bana, Georgia valisiyle görüşmemizi önerdi.

Carter'ın sıcak kişiliği ve zekasını gösteren soruları beni hemen etkiledi. Valilikten ayrılırken yardımcısına Carter'ın başkanlığa aday olmasını önerdim. Yardımcısı Güney aksanıyla yanıt verdi: “O da bunu düşünüyor.”

Carter'ın en yüksek göreve aday olması ve başkan olarak güçlü bir iz bırakması benim için her zaman kişisel bir mutluluk olmuştur. Başkanlığından sonra başardığı her şeye rağmen onu hepimiz özleyeceğiz.

Martin A. Brower, Corona del Mar

..

Editöre: 39. cumhurbaşkanımızı nasıl hatırlayacağız? Umarım Amerikalılar bu güzel adama hak ettiği saygıyı ve sevgiyi verecektir.

Tarihçilerin son araştırmalarına göre Carter, başkan olan 45 kişi arasında orta sıralarda yer alıyor. Carter'ın hemen üstünde başka bir Güneyli olan Andrew Jackson var.

Mirası üzerine düşünürken aklıma bazı sorular geliyor: Eğer iki dönem başkanlık yapmış olsaydı, Carter bu kadar uzun süre yaşar mıydı? Dünya insanları için bu kadar olağanüstü güzel işler yapabilmesi mümkün müydü?

Ve Tanrı'ya, insanlığa ve Amerikan halkının iyiliğine bu kadar derin bir inancı gerçekten yansıtan başka bir başkan olacak mı?

John Ashbaugh, San Luis Obispo

..

Editöre: Yıllardır Carter'a hayran kaldım; bitmek bilmeyen enerjisinden ve dünya çapında hizmete olan bağlılığından etkilendim. Ancak onun hayatını okuyup ardından gelecek dönem başkanı hakkında düşünmek çok çarpıcı. Herhangi iki adam birbirinden daha farklı olabilir mi?

Bir adam dünyadaki insanlara ve onların refahına önem veriyordu ve pek çoğunun iyileştirilmesine yardımcı olmak için fiili çalışmalar yapıyordu; ideallerini ileriye taşımak için aslında zihni ve elleriyle çalıştı. Diğeri ise zamanını dünyanın her yerindeki çok sayıda insan arasında endişe ve korku yaratarak geçiriyor.

Biri 77 yıldır aynı kadınla evli. Diğeri üç kez evlendi ve çapkın olduğu iddia ediliyor.

Biri Nobel Barış Ödülü'nü hak ettiği için aldı. Diğeri bu ödülü arzuluyor ama onu almak için emek harcamaya istekli değil.

Çocuklarımızın ve torunlarımızın Carter gibi bir rol modeline sahip oldukları ve yeni gelen başkana normal bir başkan olmadığını gösteren bir perspektife sahip oldukları için şükran duyalım.

Linda Taylor, Santa Barbara

..

Editöre: İran'daki rehine krizi ve yüksek enflasyon gibi görevdeyken karşılaştığı aksiliklere rağmen, Carter'ın başarı sicili birçok olumlu noktayı içeriyordu; bunlardan en önemlisi 10 milyon yeni iş yaratılmasını denetlemekti.

Ancak dört yıllık başkanlık döneminin en önemli mücevheri kesinlikle Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ve İsrail Başbakanı Menachem Begin ile yapılan Camp David zirvesiydi. Yaklaşık iki hafta süren görüşmelerin ardından Beyaz Saray'da çekilen üçlü tokalaşma fotoğrafı bize hâlâ Orta Doğu'da savaşan ülkeler arasında barışın mümkün olduğunu hatırlatıyor.

Carter ve eşi Rosalynn arasındaki ortaklık hakkında çok şey yazıldı. Yaygın olarak bilinmeyen şey, başkana Sedat ve Begin'i Maryland'deki başkanlık dinlenme yeri Camp David'e davet etmesini önerenin First Lady olduğudur. Eğer eski başkan eşi yerine ekibini dinleseydi, sanırım zirve asla gerçekleşmeyecekti.

Sayın Başkan, sıkı bir el sıkışmanın bomba kadar güçlü olabileceğini bize gösterdiniz. Huzur içinde yatın, buradaki işiniz bitti.

Denny Freidenrich, Laguna Plajı