Yalnızca bir Hitler vardı. Onu Trump'a benzetmeyi bırakın

Editöre: Bu dünya yalnızca bir Adolf Hitler'i tanıyor.

Birisi Amerikalı bir politikacıyı Hitler'e benzettiğinde – Timothy W. Ryback'in 8 Nisan tarihli köşe yazısında Hitler ve Trump'ın duruşmalarını sabun kutusu olarak kullanmasındaki benzerliklere dikkat çekerek yaptığı gibi – o politikacı ne kadar hoşlanmasa da veya sözlerini ne kadar onaylamasa da. Düşünceler ve eylemler, inanılırlığın büyük bir kısmını yitirir ve Hitler'in kötülüğü en aza indirilir.

Mark Haas, Sherman Oaks

..

Editöre: Hitler ile Almanya'da faşizmin yükselişi ve Trump'ın tehlikeli söylem ve davranışları arasındaki tarihsel paralellikler kesinlikle açıktır ve tesadüf değildir. Trump'ın sürekli olarak düşman olarak gördüğü düşmanları karalaması, kahramanca kurbanı oynaması, şikâyetleri körüklemesi ve demokratik kurumlarımıza ve değerlerimize aralıksız saldırması açısından bunlar bilinçlidir.

Hitler'den farklı olarak Trump, sosyal medya, sağcı dezenformasyon platformları ve demagojisinin daha geleneksel haber medyasında yer alması sayesinde geniş bir megafona sahip.

Trump'ın bir arkadaşı, kötü niyetli narsiste Hitler'in konuşmalarının yer aldığı bir kitabı hediye ettiğini doğruladı ve Trump'ın eski eşi Ivana'nın avukatına, kitabın başucunda tutulduğunu ve Trump tarafından sık sık okunduğunu söylediği bildirildi.

Hiç şüphe yok ki, kötü niyetli bir faşistin zihnindeki bu nefret söylemi külçelerini özümsemiş ve öğrenmiştir. Hitler'in yaptığı gibi kendisini içine sarmaya devam ettiği mağduriyet bile, mağdur vatandaşları çarpık bir tarikat zihniyetine çekmeyi amaçlayan faşist mantığın temel bileşenidir.

Trump'taki bu iğrenç etkiyi ve güçlü faşizan eğilimleri görmezden gelmek, kırılgan demokrasimizin kıyametine davetiye çıkarmaktır.

TR Jahns, Hemet

..

Editöre: 2016 seçimlerinin ardından seçim koleji matematiği (halk oyu değil) Trump'ın başkan seçildiğine işaret etti.

Bunu önlemek amacıyla editöre mektuplar yazarak, daha önce Trump'ı başkanlığa uygun olmadığı gerekçesiyle eleştiren ama artık sessiz kalan kırmızı eyaletli Cumhuriyetçileri utandırmaya çalıştım. Onlardan diken diken olmalarını ve eyalet seçmenlerinin Demokrat Hillary Clinton'a oy vermeleri için lobi yapmalarını istedim, bu yasal açıdan şüpheli olsa da.

Kasım 2016'da The Times, benim de şunu yazdığım bir mektup yayınladı: “Trump'a başkanlığı devretmek, Paul von Hindenburg'un Hitler'e Almanya şansölyeliğini devretmesinden bu yana en büyük siyasi hata olacak.”

Ben kahin değilim. Ben sadece Trump hakkında bilinen gerçeklere inandım. Sürekli ortaya çıkan tarihsel benzetmeler kimseyi şaşırtmamalı. Benim için sürekli sürpriz olan şey, onlarla ilgilenmeyen ya da gayet iyi olan milyonlarca insandır.

Trump tekrar kaybetse bile hâlâ derin bir çıkmazın içinde olacağız.

Claude Goldenberg, Seal Plajı