Yorum: Orman yangınları bizi Los Angeles'a çeken vahşiliği de beraberinde getiriyor

Los Angeles topografik bir harikalar diyarıdır. Uzaklarda dağlar görünüyor. Yamaçlar ve kanyonlar yürüyüşçülerin ve köpeklerini gezdirenlerin sığınağıdır. Kıyı şeridinin üzerindeki plajlar ve kayalıklar sizi çağırıyor. Çevre yollarının yanı sıra mahallelerimizi ve sokaklarımızı da bu vahşi doğaya soktuk ve burayı vahşi doğa ile şehrin bir karışımı haline getirdik. Dünyanın sokaklarında dağ aslanlarının gezindiği tek mega kentiz; sadece Mumbai ve onun leoparları kıyaslanabilir bile. Burada, dağ aslanları çoğunlukla gündüzleri saklanıyor ancak geceleri dışarı çıkıyor, kapı zili kameralarının arka bahçelere sinsice sinsice yaklaştığı ve çitlerin üzerinden atladığı görüntülere yakalanıyor.

Los Angeles'ın vahşi doğasını su tesisatı ve elektrikle donattık. Ama onu evcilleştiremedik. Nasıl yapabiliriz? Burada yaşamak için doğayla bir anlaşma yapmıyoruz, ancak onunla huzursuz bir ayrılığa düşüyoruz. Depremler olacağını biliyoruz – zemin fay hatlarıyla dolu – ama güçlendiriyoruz ve kendimize bunların yüksek riskli, düşük olasılıklı olaylar olduğunu söylüyoruz. Bu, belki de başımızın üstündeki çatılarda sahte bir güvenlik duygusuyla geceleri uyumamıza olanak tanıyor.

Kontrol edilemeyen yangınların olacağını biliyoruz, ancak bunların nispeten hızlı bir şekilde kontrol altına alınacağını ve dağ eteklerinde ve kötü yönetilen çalılıkların olduğu bölgelerde – ev sahiplerinin temizlemediği veya açgözlü keçilerin yemek için gönderilmediği yerlerde – meydana geleceğini düşünüyoruz.

Yanılmışız.

Olağanüstü kötü olayların bir birleşimi; o zamandan bu yana kayda değer bir yağış yok Mayıs (Noel arifesinde arabanızın camına yağan çiseleyen yağmur sayılmazdı) ve acımasız kasırga benzeri bir fırtına – Salı sabahı Pacific Palisades'teki bir arka bahçede başlamış olabilecek bir yangını, kıyı şeridini yerle bir eden akıl almaz bir cehenneme dönüştürdü. birkaç dakika içinde topluluk. Daha sonra Altadena'da çıkan yangın mahalleleri yok etti. Bir gün sonra, Palisades yangını %0 korumayla binlerce dönümlük alanı yok etti.

Hafta sonuna gelindiğinde, Los Angeles County'de altı yangın çıktı ve sadece Palisades ve Altadena'nın büyük kısmı değil, aynı zamanda Malibu, San Fernando Vadisi, Los Angeles'ta Ventura County sınırına yakın bölgeler ve Hollywood Hills de yok oldu. İnsanlar evlerini kaybetti ve hepimiz Will Rogers'ın Palisades'teki Will Rogers Eyalet Tarihi Parkı'nın bir parçası olan tarihi çiftlik evini kaybettik. Ateş her şeye gitti. Siyah duman doğudaki tarihi Mt. Wilson Gözlemevi'ne doğru yükseldi ve alevler, paha biçilmez antikalara ev sahipliği yapan efsanevi Getty Villa'nın arazisine ulaştı. Her ikisi de şu ana kadar hayatta kalmayı başardı; Getty Villa'nın şüphesiz çalılıkların temizliği ve yangına dayanıklı yapı sayesinde yardımı oldu.

Geçtiğimiz hafta yaşananlar, Los Angeles'ın vahşiliğine karşı ateşkesimize dair tüm varsayımlarımızı alt üst etti. Altyapımızın bizi bu cehennemden kurtarmaya yeteceğini sanırken yanıldık.

30 yılı aşkın süredir burada yaşıyorum ve yangından kurtuldum. Ama diğer Angeleno'lar gibi ben de bunun gelebileceğini başından beri biliyordum. Burada bulunduğum süre boyunca o kadar çok yangın çıktı ki bazen Los Angeles'ın hazırlanmamız gereken büyük depremden ziyade yangınla yok olacağını düşünüyorum.

Oldukça yanıcı olan uzun okaliptüs ağaçlarından oluşan bir korunun yanında yaşıyorum. Pencerelerimin dışındaki güzellikleri, burada yaşamayı seçmemin büyük bir parçası – bir arkadaşım buraya “ağaç evim” adını vermişti. Ne zaman ağaçlar kuru bir rüzgarda şiddetle sallansa, umutsuzca endişeleniyorum ve herhangi bir yangın belirtisi olup olmadığını kontrol ediyorum.

Yaşadığım yerin yukarısındaki yamaçları kavuran orman yangınları hiçbir zaman mahalleme inmedi. Ancak gece saat 3'te polisin o sokaklarda dolaşarak insanları tahliye etmesi yönünde çağrıda bulunduğunu duydum.

Bu yazıyı perşembe öğleden sonra bölgemdeki bir tahliye uyarısı için acil durum uyarısı aldığımda yazıyordum. Korktum, toparlanmaya başladım. Birkaç gecelik çantaya koymak için değerli eşyalarınızın en değerlisini nasıl seçersiniz? Daha birkaç şeyi daha araya koyamadan telefonum tekrar çaldı. Tahliye uyarısı yanlış alarmdı. Rahatlamıştım ama belki de benim paniğim daha yerindeydi ve rahatlama, bu tehlikeli yerde günlük yaşamımızı sürdürmemizi mümkün kılan inkarın geri dönüşüydü.

Angelenos, arızalı acil durum uyarı sistemi konusunda üzgün, ancak bu, yangının ortaya çıkardığı sorunların en küçüğü. Palisades'in engebeli yüksekliklerindeki yangın muslukları, özellikle güçlü rüzgarlar nedeniyle bazı noktalarda karaya oturan su damlayan uçaklar nedeniyle oluşan yoğun talep nedeniyle bunalıma girdi. Şehir yetkilileri, suçlunun suyu hareket ettirmeye yönelik baskının olmayışı olduğunu söyledi. Şehir, yalnızca birkaç yapı yanıyorken iyi çalışıyor gibi görünen hidrant sistemini yenilemeli mi? Yoksa bu sadece nesilde bir kez görülen ve şehrin su sistemini tüketen bir yangın mıydı?

Başka sorular da var. İnsanlar Belediye Başkanı Karen Bass'ı Salı günü yangın başladığında ülke dışında olduğu ve İtfaiye bütçesini kestiği için eleştirdiler, ancak şehir idari yetkilisi bütçenin sonuçta genel olarak arttığını ve hiçbir şeyin yangınla mücadele kabiliyetini etkilemediğini söyledi.

Açıkçası Bass'ın yangını durdurması mümkün değildi. (O Musa değil.) Ancak şimdi yapması gereken, insanların agresif bir şekilde yeniden inşa etmelerine yardım etme sözünü yerine getirmek. Cuma günü “Bürokrasi, bürokrasi, bunların hepsi ortadan kalkmalı” dedi. Bu hepimize yardımcı olacak bir şey. Bu vahşi doğada bir hayat kurmak için alabileceğimiz her türlü yardıma ihtiyacımız var.