'Cumartesi Gecesi Ateşi'ndeki dans pisti mi? Hayatta kalıyor

Yine o zemin var, o ünlü zemin; geometrik, ana renkler, popüler kültür hafızasının sürekliliğinde parıldayan, çok eski disko döneminin simgesi. 1977 yapımı “Saturday Night Fever” filminde John Travolta'nın platform ayakkabılarının altında titreşen bu atışı mutlaka görmüşsünüzdür.

Onun açık artırmaya çıkıyor Bu ayın sonlarında Los Angeles'ta, aralarında “Raiders of the Lost Ark” filminden Ahit Sandığı'nın pervanesi de dahil olmak üzere Hollywood'un diğer öğeleriyle birlikte bir araya geldi. Açık artırma, Julien's Auctions ve Turner Classic Movies'in (üzerinde sürekli reklamların yapıldığı) ortak projesidir. Şu anda dans pisti için teklif 50.000 dolardır; tahmini satış fiyatı 200.000 ila 300.000 ABD Doları arasındadır.

Bu haber gözüme çarptı çünkü henüz görülen o gösterişli zemin. Şahsen biliyorum. Onunla filmden sonraki yıllarda, Brooklyn'in Bay Ridge adlı mahallesindeki 2001 Odyssey filminde yer alan kulüpte yarı belirsiz bir şekilde yaşarken tanıştım.

Hollywood efsanelerinin ikinci, hatta üçüncü hayatlarının olmadığını kim söylüyor?

Zones adlı bir lise grubunda bas çalıyordum ve çalmak için kulübü kiraladık. 4 dolar alıp eve 1 dolar verirdik, bu da düzenli bir kârdı. Mekanı doldurduk.

Orijinal şarkılardan ve çağdaş coverlardan oluşan bir karışım çaldık – Police'in “Message in a Bottle” ve Squeeze'in “Pulling Midye (From the Shell)” adlı şarkısı her zaman büyük tepkiler aldı. Setimizde yaklaşık iki veya üç şarkı olduğunda, barın arkasındaki adam o katı açar ve son kalanlar da dışarı çıkıp dans ederdi. Uçak uçuşa geçecekti. O yanıp sönen ışıkların gerçekten etkisi vardı.

Bölgelerde, sınıf çalışmalarımızdan daha çok çalıştık (en azından ben öyle yaptım). Beş kişiydik, beş baş yağlı saç, dans pistinde bir aşağı bir yukarı zıplayan 80'lerin devasa saçlarıyla karşılaştırıldığında etkileyiciydi. Ünlü müzisyenlerin geleceği açıkça görülüyordu.

Açık artırmayla ilgili bilgileri okumanın beni o günlere götüreceğini ve şöyle düşünmemi sağlayacağını düşünürdünüz: Bu adamlara ne oldu? Ama buna gerek yok çünkü onları birkaç hafta önce gördüm. Onlara ne olduğunu tam olarak biliyorum.

Her şey geçen yıl Dave'in fikriyle başladı – 40 yıl sonra, orijinallerimizi yeniden bir araya getirip yeniden kaydetmek; bu sefer 1983 ve 1984'te yaptığımız kayıtlardaki bant tıslamasını, geri bildirimi ve diğer kusurları ortadan kaldıracak modern teknolojiyle.

Dave klavye çalıyordu ve bence bizi en çok ayıran şey onun çalmasıydı. Gibson G-101'i gitarların, basların ve davulların üstüne ve arasına çığlık atan sıcak akorlardan oluşan bir katman ekledi. Provada okunması zordu. Örneğin yeni bir şarkıyı beğenmeseydi bunu asla söylemezdi. Asgari bir coşkuyla oynuyordu ya da eğer gerçekten hoşuna gitmiyorsa kalkıp odadan çıkıyordu.

Ancak yeniden bir araya gelmeyle ilgili ortalıkta dolaşan e-postaları ve mesajları okumak hiç de zor değildi: Bir araya gelmemizi istiyordu, stüdyo zamanını ayarladı ve hepimiz aynı fikirde olana kadar zorladı.

Gitarist Matt, Kuzey Carolina'dan geldi. Steve ve Jamal, davulcu ve davulcu-vokalist (evet, iki davulcumuz vardı) New Jersey'den geldi. Hala Brooklyn'de yaşayan tek kişi bendim.

Saçların neredeyse tamamı gitmişti. Dave hâlâ ara sıra ska grubu Toasters'la çalıyor ve Jamal her zaman şu ya da bu projeyi kaydetmek için çok çalışıyor, ama gerçekte müzikte ayak sahibi olan sadece onlar. Bodrumda eğlence olsun diye bas çalıyorum (Turner Klasik Filmlerini izlemediğim zamanlarda), ama bu oğlumun bası.

Açık artırma sitesi, katın film için 15.000 dolara inşa edildiğini ve 2001 Odyssey'de, mekan 2005'te kapanana kadar yaşadığını söylüyor. 24 fit x 16 fit boyutunda ve hala çalışıyor. “Cumartesi Gecesi Ateşi”ndeki modern, uzay çağına ait bir şeye benziyor ama yakın plan fotoğraflar, bunun ahşaptan yapılmış, akrilik panellerin altında renkli ampuller bulunan, nispeten ilkel, analog bir olay olduğunu gösteriyor. İhale 16 Haziran'da sona erecek.

Bölgeler de analog bir olaydı. Ve o katta olduğu gibi biz de zamanda yolculuk yaptık – evlilikler, boşanmalar ve boşanmaya yakınlar, sağlık sorunları, kariyer başarıları ve kaybedilen işler, toplam sekiz çocuk, ebeveynlerin ve hatta bize daha yakın olanların ölümleri. Torun yok – henüz

Geçen yılki ilk toplantımızda stüdyodaki yerlerimizi aldık ve bağlantıya geçtik. Bunu planlamak için birkaç Zoom toplantısı yapmıştık ama bu, gerçek anıydı. Mühendis Sonny her şeyi dijital ortama aktarmaya hazırdı.

Bu hemen olmadı ama oldu. Belki ikinci şarkıda, belki üçüncüde. Bu, podyumda aniden sihirli bir şekilde havaya uçtuğunuz o an gibiydi. Kırk yıl sonra hâlâ bir gruptuk. Jamal, sesimiz iyi çıktığında, her şey tıkırındayken ve cebimizdeyken her zaman kitinden yüksek sesle gülerdi ve şimdi uzun uzun ve sert bir şekilde gülüyordu. Ve Dave asla odadan dışarı çıkmadı. O zamandan beri ince ayar yapmak için defalarca buluştuk.

İnişlerimiz ve çıkışlarımız oldu ve kimse rock yıldızı değil ama biz bu şarkıları çok iyi becerdik. Hala güçlü bir şekilde ilerliyoruz. Tıpkı o meşhur kat gibi.

İletişim ve siyasi danışman Wendell Jamieson, New York Times'ta 18 yıl geçirdi. ara sıra müzik ve film üzerine yazdı.