Görüş: James Lawson ve şiddetsizliğin kalıcı dersleri

Geçen hafta ölen James M. Lawson Jr. sivil haklar hareketinin efsanevi bir kahramanıydı; Los Angeles'taki Holman Birleşik Metodist Kilisesi'nin 25 yıldır papazı; ve Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass'ın sözleriyle “tarihi değiştiren bir adam.”

Ama bana göre Jim Lawson her şeyden önce inanılmaz bir öğretmendi.

Jim'le, 1995'ten başlayarak on yıl boyunca ulusal kablolu TV talk şovu “Lawson Live”ın yapımcısı/ortak sunucusu olarak işe alındığımda tanıştım. Belki de alışılmadık bir eşleşmeydik: O bir Hıristiyan vaizdi, ben de bir Hıristiyan papazıydım. Budist ibadeti yapıyorduk ve kuşaklar boyu ayrıydık. Ancak uzun süreli dostluğumuzda defalarca benim düşünce tarzımı genişleten o oldu.

Kabaca “Sivil haklar hareketine ne oldu?” başlıklı bir gösteriye hazırlanırken biraz zaman ayırın.

Jim şöyle dedi: “Ona öyle deme.”

Kafam karışmıştı. “Başka ne isim vermeliyim?” Diye sordum.

“Buna adalet hareketi diyebilirsiniz” dedi çünkü 1960'larda tehlikede olan şey sivil hakların çok ötesine geçmişti.

Güney Hıristiyan Liderlik Konferansı'nın amacının “Amerika'nın ruhunu kurtarmak” olduğunu belirtti. Boykotlar, oturma eylemleri ve özgürlük gezileri ayrımcılığı ve oy verme haklarını hedef alıyordu, ancak Jim'e göre bunların daha derindeki amacı, insanları soykırım, köleleştirme ve daha sonra Jim Crow yasalarının ortadan kaldırılacağı noktaya kadar değersizleştiren zehirli düşünceye meydan okumaktı. olası.

O yıllarda gerçek bir öğretmendi ve bir nesil adalet hareketi aktivistini sivil itaatsizlik konusunda eğitiyordu. Kore Savaşı'nda savaşmak üzere askere alınmak yerine hapse girdi ve stratejilerini Amerika'ya taşıyabilmek için Gandhi'nin şiddetsizliği üzerine çalışmak üzere Hindistan'a gitti. Lawson ve öğrencilerinin Güney'deki öğle yemeği tezgahlarını işgal ettiğini izlediğimizde, onlar tehlike karşısında disiplinin ciddi biçimde şiddetsizlik felsefesine dayandığını gördüler.

Öfkeye teslim olmak yerine, aynı fikirde olmadığımız kişilerin doğuştan gelen onuruna ve asaletine saygı duymamız gerektiği konusunda ısrar etti. Dinlemeliyiz. Şiddet içeren düşüncelerin, sözlerin ve eylemlerin yalnızca daha fazla şiddeti teşvik ettiğinin bilincinde olarak, ayrılığı kışkırtmak yerine bağlantılar kurmalıyız. Bir protesto sırasında kendisine tüküren bir gençle yaşadığı deneyimi anlattı. Jim yüzünü sildi ve genç adama motosikletini sordu. Bir konuşma başladı; çatışma önlendi.

Jim için bu tür saygılı bir karşılaşma, dönüşümü, yani kalpleri ve zihinleri değiştirmeyi mümkün kılan tek yoldu. Öfkeyi zarafetle karşıladığınızda, bana ve diğer görüşmecilere, bir kişinin “dönüşümünü”, “sanki karanlıktan aydınlığa yürüyormuş gibi” bir değişimi kendi gözlerinizle görebileceğinizi söyledi.

Jim “sevgili topluluğa” ulaşılabileceğine inanıyordu. Amerika'da tanık olduğumuz huzursuzluğun “ırkçılığın, cinsiyetçiliğin, şiddetin ve plantasyon kapitalizminin zehirlerinin” kanıtı olduğunu savundu. Ancak beyaz üstünlükçüler açıkça yüzlerini gösterdiğinde ve anketler insanların ırk ilişkileri konusunda cesaretlerinin kırıldığını gösterdiğinde, o kargaşanın içinden “belki de aslında Amerikan apartheid'inin çözülmesine tanık oluyoruz” yorumunu yaptı. Bunun “dağınık bir olay” olacağı konusunda uyardı çünkü liderlikteki çok az kişi değişiklik yapmaya hazır görünüyordu.

Jim, bir kişinin olumlu mirasının gücünden şüphe duymuyordu. Kayınpederimle hiç tanışmadı ama kocamın babası öldüğünde Pittsburgh'daki törene katılıp katılamayacağını sordu. Geldikten sonra ailesinden ve arkadaşlarından bilgi topladı ve törende konuşurken kayınpederimin altı torununu ayağa kalkmaya çağırdı. Jim onlara büyükbabalarının basit değerlerle yaşadığını keşfettiğini söyledi: iyi bir insan olmak, ailesini korumak ve toplumunun iyileştirilmesi için çalışmak. Dedelerinin izinden mi gidecekler? Anlaştılar.

Sonunda Jim bana kimse izlemediğinde özgünlüğün nasıl göründüğünü öğretti. Annem Los Angeles'taki bir hastanede komadayken düzenli olarak onun başucunu ziyaret eder, geceleri fırsat buldukça onunla otururdu. Bu tür davranışları ancak o öldükten sonra öğrendik. İhtiyaç anında sessizce onun papazı olmuştu. O böyle bir insandı.

Tarihi değiştiren bir adamı nasıl onurlandırmalıyız? Onun cesaretini, gerçeğe olan tutkusunu, adalet ve barış konusundaki ısrarını taklit ederek. “Biliyorum” dedi Jim, “olumsuz güçler galip gelemez.” Endişe ve korku dolu bu günlerde, onun aksiyon dolu hayatı ve iyimserliği hepimize ders verebilir.

Bonnie Boswell yönetici yapımcı ve muhabirdir. “Bonnie Boswell Raporları”, PBS SoCal ve PBS.org'daki “PBS Haber Saati”nin girişidir.