Katkıda bulunan: Shhh Kültürü – Nazi mirasım bana sessizlik hakkında ne öğretti

94 yaşındaki Oskar Jakob, bir zamanlar bir yeraltı toplama kampında V-1 uçan bombaları toplayan Yahudi bir Holokost mağdurudur ve ben bu gizli Nazi süper silahlarını geliştiren mühendisin torunuyum. İlgili geçmişlerimizden veya belki de arkadaş olmak için çalıştık. Oskar'ı birkaç yıldır tanırken, sadece yakın zamanda, Neo-Naziler Cincinnati ve Columbus, Ohio'daki Gamalı haç bayraklarını uçurdukça, bu nefret markasıyla savaşmak için kendi atalarımı kullanma ihtiyacını hissettim.

Ohio'daki Beyaz Supremacist gösterileri bir kerelik değildi. Geçen sonbaharda, başka bir siyah kaplı grup, yüzleri kaplandı, aynı şeyi Oskar'ın St. Louis evinden sadece üç mil yaptı. “Beyaz adam için Amerika,” diye açıkladı Interstate 64'teki bir üst geçitten asıldıkları bayrağı açıkladı. Oskar'ın oğlu, sürdüğü ve bana üç kızgın yüz emojisi ile birlikte gönderdiği bir resim çekti.

Bu olaylar beni de kızdırdı, ama aynı zamanda derinden rahatsız etti. Haydutlar büyükbabanızın bir zamanlar ait olduğu bir siyasi partinin nefret dolu söylemini sürdürdüğünde uygun yanıt nedir? Ve Oskar ve ben arasındaki tarihin ağırlığından daha rahatsız edici ne olabilir?

[1945'teOskarJakob'unaileüyelerinin40'ıAuschwitz'deöldüktensonraSSonuNordhausenAlmanya'dakiMittelbau-DorakampındahapsettiBueskialçımadeninintünellerininderinliklerinde14yaşındakiOskaryapmakiçinkullanılansacmetalperçinlemekzorundakaldıVergeltungswaffe Einz: İntikam Silah #1. Bu dünyanın ilk seyir füzesi ve büyükbabam Robert Lusser onu yaratmak için Luftwaffe projesine başkanlık etti.

Oskar ile yirmi yıl sonra, Alman tarihim hakkında ev sahipliği yaptığım bir podcast için onunla röportaj yapmak için St. Louis'e uçtuğumda tanıştım. Yıllardır bir kurtulanla konuşmak istiyordum, ama bağlanması kolay değildi çünkü yardım istediğim her Holokost grubu reddetti. 20.000 mahkumun öldüğü için onları o kadar korkunç koşullarda toplayan bir köle işçisiyle temas halinde olan Nazi mühendisinin bir akrabasını koymak, bir başlangıç değildi. Ama sonunda, Oskar'ı buldum ve sıcak bir bahar öğleden sonra kendimi düzgün yemek odasında otururken buldum, gardiyanların dinlenen bir grup mahkum yakaladığı bir geceyi anlattığını dinledim.

“70 kişiyi aynı anda astılar ve ölü bedenler tarafından yürüyüş yapmak zorunda kaldık ve herkes onları yumruklarıyla yumruklamak zorunda kaldı” dedi. Parlak, orta batı öğleden sonra yüzümde güneşi hissetmeyi özlemiştim.

“Sana çok üzgün olduğumu söylemek istediğim gibi hissediyorum,” dedim, bunun yerine, kimin adına özür dilediğinden tam olarak emin değilim. Benim kendim? Ailem mi? Tüm insanlık?

“Bunu takdir ediyorum,” dedi Oskar, yüzü eski bir harita gibi düzgün bir şekilde katlandı. “Bugüne kadar bir Almandan yaşadığım şey için üzgün olduklarını hiç duymadım.”

Teknik olarak ben Alman değilim. Büyükbabam 1948'de Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve Amerika için bombalar inşa etmek için işe alındı. Hayatımın çoğunda tartışmalı Alman mirasımı görmezden gelmiştim. Sonuçta, hiç kimse şu soruyu sormak istemiyor: Büyükbaba ideolojik bir Nazi miydi? Ailemiz Genius Mühendis temasını vurguladı ve Robert Lusser'in kariyerini ilerletmek için 1937'de Nazi Partisine katıldığı gerçeğini göz ardı etti.

On yıl sonra, CIA'nın öncüsü olan Stratejik Hizmetler Ofisi, büyükbabamı herhangi bir suçtan temizledi, çünkü Amerika'nın Soğuk Savaşı nedenini silah ekibimizde tutmak için yararlandı. Müfettişler onu olarak sınıflandırdı Mitläufer – “Gezgin” – Hitler rejiminden aktif olarak katılmayan bir kişi. Büyükbabam kötülük karşısında sessiz kaldı çünkü bu faydalı, daha kolay bir seçimdi.

Birçok Alman 1920'lerde ve 30'larda ulusal sosyalizmin yükselişini görmezden geldiği gibi, çok fazla Amerikalı bir yüzyıl sonra burada olanları görmezden geliyor. Anti-Defamasyon Ligi'nin Aşırılık Merkezi'nden Oren Segal bana “ABD'deki antisemitik olaylar 2022'den 2023'e% 140 arttı” dedi. “7 Ekim 2023 arasında 10.000'den fazla olayı belgeledik, 2024'te İsrail'e saldırı ve yıldönümü.”

Zaman içinde teslim edilen bir lanet gibi hissettiren kuşak suçluluk ile güreştikten ve Nazi tarihine şahsen bağlı bir Amerikalı olarak sorumluluğumu sorguladıktan sonra bir karar verdim. Gamalı haç bayrakları Amerika'da uçtuğunda ve beyaz süpremacistler “Heil Hitler!” Diye bağırdı. Ve ırksal bulamaçlar, bir başkanlık vekili Nazi tarzı bir selam sunduğunda ve Almanya'nın neo-nazi-bitişik siyasi partisi AfD ile ortak bir neden sunduğunda, bir diğer gezgin olmayacağım. Veya bir seyirci.

Aile geçmişimi uyarıcı bir hikaye olarak kullanan ilk sosyal medya yayınım neredeyse 2 milyon kez izlendi ve bazıları nefret ve alayla dolu binlerce yorum çizdi. Kendimi halkın gözüne koymak beni endişelendiriyor, ancak güneş ışığı, kaçış veya umut olmadan yeraltı ölüm kampı değil.

Oskar ve ben geçen Mayıs ayında St. Louis'deki Kaplan Feldman Holokost Müzesi'nde konuştuğumuzda, sadece ayakta oda vardı. “Suzanne Rico bir Nazi mühendisinin soyundan geliyor,” dedi Tören Efendisi. Oskar, 300 kişi söylemek zorunda olduğumu duymak için beklerken beyaz saçlı kafasını başını salladı. Tarihin en korkunç hayaletlerinin hayata döndüğünü söyledim.

Bana inanmıyorsanız, bir Ohio Caddesi veya Missouri Interstate'de çekilen fotoğraflara yakından bakın. Korku yoluyla korkutmaya çalışan korkakların kapalı yüzlerine dikkat edin. Ve sonra kendinize sorun: Bu sefer sessiz kalırsak çocuklarımızı ve torunlarımızı hangi rahatsız edici miras bırakabiliriz?

Suzanne Rico ödüllü bir televizyon ve basılı gazetecidir. Podcast'e “Ölümü Hesaplayan Adam” a ev sahipliği yapıyor. tüm platformlarda @suzannerico