Köşe Yazısı: Biden'ın acil D günü mesajı: Demokrasiyi yeniden kurtarın

ABD başkanlarıyla birlikte yurt dışı seyahatlerine çıktığımda, bu deneyim için gerçekten para kazandığıma inanamadığım günler olurdu. Bunlardan biri 6 Haziran 2004'tü. Başkan George W. Bush, Normandiya'nın Fransa kıyısındaki Colleville-sur-Mer'de, D günü çıkarmasının 60. yıldönümünü anmak üzere bulunuyordu.

Güneşli, masmavi bir gökyüzünün altındaki tören yeterince etkileyiciydi (ve ben de “Er Ryan'ı Kurtarmak” şöhretiyle Steven Spielberg ve Tom Hanks'in arkasında oturdum). Daha sonra, sıra sıra sade beyaz haçlar ve birkaç Davut Yıldızı arasında yaptığım yürüyüş daha da iyiydi. Normandiya Amerikan Mezarlığı. Birkaç İngiliz dışında yalnızdım. Biri elinde bir pano tutuyordu ve diğerlerini belli mezarlara yönlendiriyormuş gibi görünüyordu. Onları izledim, sonra sözünü kestim.

Köşe Yazarı

Jackie Calmes

Jackie Calmes ulusal siyaset sahnesine eleştirel bir bakış açısı getiriyor. Beyaz Saray ve Kongre'yi kapsayan onlarca yıllık deneyime sahip.

Yaşlı adamların, 1944'te Manş Denizi'ni geçme emrini beklerken ABD askerlerinin kaldığı bir kasabadan olduğu ortaya çıktı. Ellerinde uzun zaman önce buraya gömülmüş olan Amerikalı ziyaretçilerin isimlerinin ve mezar numaralarının yer aldığı bir liste vardı. Her mezarda, “HATIRLAMA” kelimesinin üzerine kırmızı kağıttan bir gelincik iliştirilmiş 7'ye 4 inç boyutunda bir haç bıraktılar. Bana 20 yıldır evimde şeref yeri olan bir tane verdiler. Tozunu alırken bunu saygıyla yapıyorum.

Bu küçük simge, hem büyük bir Amerika'yı (vatandaşlarının hem kendileri hem de yabancılar için tiranlığa karşı demokrasiyi korumak için fedakarlık yapmaya hazır vatandaşları) ve müttefiklerimizin minnettarlığının devasa sembolizmini taşıyor. Bu ruhla ama rahatsız edici bir farklılıkla izledim kapsama Başkan Biden'ın D Günü'nün 80. yıldönümünü kutlamak için Normandiya'ya yaptığı ziyaret.

Yirmi yıl önce, aramızdan çok az kişi haraçları şu düşünceyle dinlerdi: demokrasiler Orada temsil edilenler ya da İkinci Dünya Savaşı'ndan doğan ittifakları tehlike altındaydı. Ancak şimdi ikisi de neredeyse aynı derecede kırılgan görünüyor 180 gazi mezarlıkta toplandıçoğunlukla tekerlekli sandalyede, eğilmiş ve battaniyeye sarılmış halde. Hayatta kalan “Pointe du Hoc'un çocukları” ve diğer Normandiya operasyonları artık asırlıktır.

Bir sonraki on yıllık anma töreninde, Avrupa'nın Nazizm ve faşizmden kurtuluşunun son yaşayan bağları da kesinlikle ortadan kalkacak. Peki ya ülkeler ve uğruna savaştıkları dava? Geri kalanımız için asıl zorluk onların hayatta kalmasını sağlamaktır.

Bu meydan okuma Biden'ın konuşmasındaki temasıydı. 16 dakikalık konuşma Perşembe günü Colleville'de. Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin 80 yıl önce yaptıklarının, “ittifakların, gerçek ittifakların bizi nasıl daha güçlü kıldığının güçlü bir örneği olduğunu” söyledi; bu, biz Amerikalıların asla unutmaması için dua ettiğim bir dersti.”

Biden'ın unutmakla ilgili bu satırı eklemesi bile onun ve bizim güvensizliğimizin bir göstergesiydi. D gününde bir bebek olan ancak son yarım yüzyıldır ABD dış politikası tartışmalarının bir aktörü olan başkan, son zamanlarda iç ve küresel siyasette yaşanan rahatsız edici sağa doğru kaymayı ve büyüyen tehditleri herkesten daha iyi biliyor. Cuma günü Pointe du Hoc'ta mesajını yinelediğinde, Ronald Reagan'ın 40 yıl önce orada yaptığı ünlü konuşmanın yankıları, Biden'ı Reagan'ın enternasyonalist vizyonuna Reagan'ın kendi partisinden daha yakınlaştırdı.

Biden'ın İlk Birliğin Durumu adresi iki yıl önce, Rusya'nın ABD ve Avrupalı müttefiki Ukrayna'yı işgal etmesinden yalnızca altı gün sonra, kendinden daha emindi: “Demokrasi ile otokrasiler arasındaki savaşta demokrasiler şu ana kadar yükseliyor.” Yine de o var zar zor ayakta kalabildim ABD'nin Ukrayna'yı destekleyen 50 ulustan oluşan koalisyona bir zamanlar güçlü olan askeri bağlılığı. Emirlerini Donald Trump'tan alan Kongre'deki Cumhuriyetçiler arasında giderek büyüyen “Önce Amerika” izolasyoncılığıyla karşı karşıya. Ve Kasım ayında eski başkan tarafından pekala mağlup edilebilir.

Biden'ın Perşembe günü Amerikan mezarlığında bulunan uluslararası izleyicileri, özgür dünyaya ve ABD'nin bu dünyaya liderlik etmeye devam etme istekliliğine ilişkin belirsizliği açıkça paylaştı.

Biden, savaştan sonra müttefiklerin NATO'yu kurduklarını anlattığında, geçmiş yıllarda belki de hiç olmayan bir alkış patlaması yaşandı. Alkışlar onu şaşırtmışa benziyordu; olmamalıydı. Alt metin: Dinleyicileri, Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda başarılı olacağından korkuyor geçmiş tehditler güçsüzleştirmek veya terk et NATO ve Rusları cesaretlendirin “Ne isterlerse onu yapmak.”

Biden, “80 yıl önce de izolasyonculuk çözüm değildi, bugün de çözüm değil” dedi ve daha fazla alkış aldı. Test örneği Ukrayna: “Biz çekip gitmeyeceğiz” dedi. Tekrar alkışlayın. Ancak Biden bunu daha önce de söylemişti ve neredeyse yanıldığı ortaya çıkıyordu.

Başkanın dinleyicileri, kendisinden önce mezarlığın yeşil alanında olduğu kadar evinde de vardı: “Bizler, zamanımız hakkında tarih yazıldığında – bundan 10, 20, 30, 50, 80 yıl sonra – – Denilecek ki: O an geldiğinde o anla karşılaştık. … İttifaklarımız güçlendi. Zamanımızda da demokrasiyi kurtardık.”

Seçim hiç bu kadar net olmamıştı: Biden, içeride otoriterliğe, dışarıda ise tek başına, diktatör dostu bir yaklaşıma varan “Amerika'yı Yeniden Büyük Yap” hareketini gerçekleştiren rakibine karşı yeniden seçilmek istiyor. Trump'ın, Amerika'nın yurtdışındaki fedakarlık ve liderlik geçmişine ne benim ne de sizin saygınız var. Başkan olarak Fransa'daki Birinci Dünya Savaşı Amerikan mezarlığına yapılacak ziyareti iptal etti. homurdanmak Danışman“Kaybedenlerle dolu.”

Bu, 20 yıl önce Colleville'de tanıştığım, aynısını yapan ve yabancı topraklarda ölen Amerikalıları onurlandırmak için Kanalı geçen İngilizleri dehşete düşürürdü. Geçmiş nesillerin fedakarlıklarını selamlamak ve demokrasiyi kurtarmak için üzerimize düşeni yapmak artık bize kalmış.

@jackiekcalmes