Solcu komünist mi ?

Eren

New member
“Solcu komünist mi?” sorusunu neden bu kadar sık soruyoruz?

Bir süre önce bir forum tartışmasında biri çok kısa bir cümle yazmıştı: “Solcu olan herkes sonunda komünist olmuyor mu?” Cümlenin kendisi kadar altında biriken yorumlar da dikkat çekiciydi. Kimileri bunu tarihsel bir gerçek gibi savunuyor, kimileri hakaret olarak kullanıyor, kimileri ise politik konumları tek bir çizgiye indirgediğimizi söylüyordu. En ilginç tarafı ise tartışmanın kısa sürede ekonomi, kadın hakları, göç, sınıf, eğitim ve “kimlerin sözünün daha çok duyulduğu” gibi alanlara kaymasıydı.

Bu bana şu soruyu düşündürdü: Bir siyasi etiketi konuşurken neden bu kadar hızlı biçimde toplumsal cinsiyet, sınıf ve ırk gibi alanlara geliyoruz?

Belki de çünkü siyaset çoğu zaman yalnızca ideolojilerden değil; insanların hayatı nasıl deneyimlediğinden oluşuyor.

Sol ile komünizmi aynı şey sanmak neden yaygın?

Önce temel ayrımı netleştirmek gerekiyor.

Siyasal literatürde “sol”, çok geniş bir çatı kavram. Eşitlik, kamusal hizmetler, sosyal haklar, emek politikaları, refah devleti, ekonomik yeniden dağıtım gibi fikirleri farklı derecelerde içeren çok sayıda yaklaşım bu alanda yer alabiliyor.

Komünizm ise tarihsel olarak üretim araçlarının ortak mülkiyeti, sınıfsız toplum ve kapitalizmin aşılması gibi daha belirli teorik hedefleri olan bir düşünce geleneği.

Yani her sol görüş komünist değildir; her komünist hareket de aynı çizgide değildir.

Fakat gündelik dilde bu ayrım çoğu zaman kayboluyor. Bunun bir nedeni tarihsel kutuplaşmalar; bir nedeni de medyada karmaşık fikirlerin daha kolay tüketilen etiketlere dönüşmesi.

Sosyoloji alanında siyasal kimlik araştırmaları, insanların ideolojileri çoğu zaman teorik içerikten çok semboller, grup aidiyeti ve kültürel algılar üzerinden değerlendirdiğini gösteriyor.

Sınıf meselesi: İnsanlar neden farklı siyasi yönelimler geliştiriyor?

“Solcu komünist mi?” sorusunun arkasında çoğu zaman ekonomik bir varsayım da oluyor.

Örneğin bazı insanlar ekonomik eşitsizlikleri sistemsel görüyor: Eğitim fırsatları, ücret farklılıkları, sağlık hizmetlerine erişim, kuşaklar arası servet aktarımı gibi unsurların bireysel çabayla tamamen açıklanamayacağını düşünüyor.

Diğerleri ise bireysel girişim, rekabet ve ekonomik özgürlüğün daha fazla fırsat yarattığını savunuyor.

Burada önemli nokta şu: Sınıf yalnızca gelir değil.

Sosyologların uzun süredir tartıştığı biçimde sınıf; sosyal ağlar, kültürel sermaye, yaşanılan mahalle, güvenlik hissi, eğitim kalitesi ve geleceğe dair beklentilerle de ilişkili.

Örneğin aynı üniversite diplomasına sahip iki kişi; aile desteği, bakım yükü veya yaşadığı çevre nedeniyle çok farklı hayatlar yaşayabiliyor.

Bu yüzden bazı insanlar eşitsizlikleri yapısal görürken bazıları daha bireysel açıklamalara yöneliyor.

Toplumsal cinsiyet: Aynı sistem farklı insanlarda farklı etkiler yaratabilir

Bu noktada tartışmaların kolayca kutuplaşması mümkün.

Bir tarafta “kadınlar daha sol eğilimlidir” gibi genellemeler yapılabiliyor; diğer tarafta erkeklerin yalnızca ekonomik pragmatizmle hareket ettiği söylenebiliyor. Araştırmalar ise tabloyu bundan daha karmaşık gösteriyor.

Birçok çalışmada kadınların bakım emeği, ücret eşitsizliği, güvenlik algısı ve sosyal destek mekanizmalarına ilişkin deneyimlerinin siyasi tercihler üzerinde etkili olabildiği görülüyor. Ancak bu tüm kadınların aynı politik çizgide olduğu anlamına gelmiyor.

Benim gözlemlediğim ilginç bir durum şu: Sosyal meseleler tartışılırken bazı kadınlar yaşanmış deneyimlerin görünür olmasına daha fazla vurgu yapabiliyor. Çünkü sosyal yapıların etkisi bazen doğrudan günlük hayatta hissediliyor: İş yerindeki görünmez beklentiler, bakım sorumluluğu, kamusal alandaki davranış normları gibi.

Öte yandan birçok erkek aynı meseleleri çözüm, kurum tasarımı, ekonomik maliyet veya uygulanabilirlik üzerinden tartışmayı tercih edebiliyor.

Bu iki yaklaşım birbirine karşıt olmak zorunda değil.

Bir taraf “insanların yaşadığını duyun” diyorsa, diğer taraf “peki bunu nasıl değiştireceğiz?” diye sorabilir.

Sorun, bu yaklaşımlardan birinin diğerini geçersiz saymasıyla başlıyor.

Irk, kimlik ve eşitsizlik tartışmaları neden sol ile ilişkilendiriliyor?

Burada da sık görülen bir karışıklık var.

Modern siyasette kimlik, ayrımcılık ve temsil meseleleri çoğu ülkede sol hareketlerle daha görünür ilişkilendiriliyor. Bunun nedeni tarihsel olarak hak temelli hareketlerin önemli kısmının bu çevrelerden destek almış olması.

Ancak eşitsizliklerin yalnızca ekonomik ya da yalnızca kültürel olmadığı artık daha fazla kabul görüyor.

Bir kişinin sınıfsal konumu, etnik kimliği, cinsiyeti, yaşadığı bölge ve eğitim geçmişi aynı anda deneyimini şekillendirebilir.

Örneğin düşük gelirli bir erkek ile yüksek gelirli bir erkek aynı toplumsal avantajlara sahip olmayabilir.

Benzer şekilde ekonomik olarak güçlü bir kadın da bazı sosyal beklentilerle karşılaşabilir.

Bu yüzden güncel sosyal bilimlerde tek değişkenli açıklamalar giderek daha az yeterli görülüyor.

Peki insanlar neden siyasi etiketleri bu kadar kişisel algılıyor?

Çünkü siyasi görüş çoğu zaman yalnızca fikir değil; yaşam hikâyesiyle bağlantılı.

Ekonomik güvencesizlik yaşayan biri için sosyal devlet talebi teorik değil, gündelik olabilir.

Kendi emeğiyle yükseldiğini düşünen biri için bireysel sorumluluk fikri güçlü bir değer olabilir.

Toplumsal dışlanma yaşamış biri için eşitlik söylemi güven duygusu yaratabilir.

Bu nedenle “solcu = komünist” ya da “sağcı = eşitsizlik yanlısı” gibi kısa yollar genellikle tartışmayı açıklamıyor; yalnızca sadeleştiriyor.

Kaynaklar ve yaklaşım notu

Bu yazı doğrudan akademik literatürdeki genel eğilimlerden yararlanılarak hazırlanmıştır. Özellikle siyaset sosyolojisi, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve eşitsizlik araştırmaları alanındaki temel yaklaşımlar esas alınmıştır.

Yararlanılan kaynak alanları:

Pierre Bourdieu – kültürel sermaye ve sınıf çalışmaları

Anthony Giddens – yapı ve toplumsal dönüşüm yaklaşımı

OECD eşitsizlik ve sosyal hareketlilik raporları

UN Women toplumsal cinsiyet eşitsizliği raporları

World Values Survey siyasal tutum araştırmaları

Pew Research Center’ın siyasal kimlik ve toplumsal değerler çalışmaları

Kişisel deneyim notu: Yazıda yer alan forum tartışması ve gözlemler, akademik veri yerine gündelik gözlem niteliğinde aktarılmıştır; genelleme amacı taşımaz.

Tartışmayı açmak için birkaç soru

Sizce insanlar gerçekten ideolojilere mi oy veriyor, yoksa kendi hayat deneyimlerine mi?

“Solcu” kelimesi sizde ekonomik bir çağrışım mı yapıyor, yoksa kültürel bir çağrışım mı?

Toplumsal cinsiyet deneyimleri siyasi tercihleri ne ölçüde etkiliyor?

Bir eşitsizlik sorununu konuşurken bireysel sorumluluk ile yapısal etkenler arasındaki denge nasıl kurulmalı?

Bir kişiyi yalnızca siyasi etiketiyle tanımlamak sizce neyi görünmez hâle getiriyor?